Fatsoenspolitie

Iemand heeft zich op criminele wijze toegang tot privéfoto’s van beroemheden weten te verschaffen. Waarschijnlijk een hacker. Een gezichtsloze nerd met een vernuftig talent. Knap, maar verder oninteressant.

Nee, dan de dames in kwestie. Vrouwen, schepsels met tieten. Actrices ook nog. Bah. Leuk in een film maar verder moeten ze hun knappe smoeltje houden. IJdele types met veel te veel geld, die als ze klaar zijn met hun werk voor de camera zichzelf klaarblijkelijk ook nog menen te moeten fotograferen.

Ik las het echt vandaag: „Je kan ook géén naaktfoto’s maken. En anders moet je rekening houden met consequenties.” Het was nota bene zelf een vrouw die vond dat als je niet wil dat mensen je in je blote niksie kunnen zien, je dan ook maar geen foto’s van je blote niksie moet maken, want als die dan uitlekken is het je eigen schuld. Dat is er één in de categorie ‘als je niet verkracht wil worden, moet je geen kort rokje dragen’.

Ladingen kritiek las ik over de vrouwen die het in hun onnozele koppies hadden gehaald naakt op de foto te gaan. Foto’s die zij voor zichzelf wilden houden, foto’s die al heel lang geleden waren gewist maar met veel moeite door voornoemde hacker toch weer tevoorschijn getoverd waren. Knap van zo’n hacker.

We moeten goed in de gaten houden wat de heersende consensus is als het om deugdzaam leven gaat. Zeker als je toevallig een vrouw bent. Je kan maar beter zo proper mogelijk leven. De tijden dat je op straat keurig je hoedje afnam voor passanten en eenmaal binnen jezelf naar hartelust met vishaken aan je tepels richting het plafond kon hijsen, zijn voorbij. Als je niet wilt dat iemand weet wat je doet als de deur dichtgaat, moet je het gewoonweg niet doen. Doe je het wel, en bevind je je plots in de spotlight op een moment dat er in Hollywoodfilms beter uitziet dan in het echt, dan is dat je eigen schuld.

We zijn het normaal gaan vinden dat we geen privacy meer hebben. En wanneer onze privacy geschonden wordt, krijgt niet de dader de volle laag, maar het slachtoffer. Met onze computers en telefoons hebben we het telescherm in huis gehaald en de fatsoenspolitie is overal.