Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Fotograaf van de Afropunk

Tot het begin van deze eeuw was de Amerikaanse punk-scene overwegend blank. Muziekliefhebber James Spooner herinnert zich nog zijn verwarring bij het zien van swastikas en andere nazi-symboliek bij concerten in zijn jeugd, vertelt hij in The New York Post. In 2002 richtte hij het jaarlijkse Afropunk festival in New York op, waar Afro-Amerikaans punkbands en hun fans samenkomen. Voor fotograaf Phil Knott is dit ontluikende muziekgenre de afgelopen vijf jaar een dankbaar onderwerp geweest. Hij documenteerde deze subcultuur, van grote artiesten als Questlove tot opkomende bands zoals Unlocking The Truth. Deze tiener-metalband tekende deze zomer een deal met Sony voor 1,8 miljoen dollar. Knott staat bekend om zijn harde zwart-wit contrasten in zijn foto’s. Dat zorgt dat voor een extra dimensie: het confronteert de toeschouwer met vooroordelen over blanke en zwarte cultuur en waar die twee botsen.