Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Drie korte filmpjes om nu al heimwee naar de zomer van te krijgen

De zomer
De zomer Screenshot

Ach, de zomer. Waar is het fijner nostalgisch over doen dan over de zomer? Voeten in het zand, een boek lezen in de zon. Aardbeien eten, witte wijn drinken, barbecueën. De jonge filmmaker Mark Mazur maakte drie korte filmpjes als terugblik op de drie voorbije zomermaanden. Want, Gerard Cox citerende: ’t is weer voorbij.

Nou ja, misschien nog niet helemaal, want er wordt mooi weer voorzien voor de komende tijd. Het wordt deze week ruim twintig graden en vooral donderdag wordt “zonovergoten”. In het weekend - nee, wacht, daarvoor zijn we hier niet samen. Sorry. Terug naar de filmpjes van Mazur. Nostalgie. Zomer voorbij. Zonde toch.

Het zijn eigenlijk drie sfeerimpressies, van ongeveer twee minuten per stuk. Mazur zoomt in op de details om zijn boodschap over te brengen: een blazende ventilator, de bladzijde van een boek, een hond die zich uitschudt na een duik in het water.

Die zomer, die begon zowat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar voor je ’t weet is heel die zomer alweer lang voorbij.