2Doc: Pussy Riot – A Punk Prayer

Het optreden van leden van de feministische punkgroep Pussy Riot in de Christus Verlosserkathedraal te Moskou, 21 februari 2012, duurde nog geen minuut. Veertig seconden nadat ze begonnen aan hun ‘punk prayer’ tegen president Vladimir Poetin werden ze uit de kerk verwijderd door beveiligers. De gevolgen waren enorm. Twee van de leden, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp. In Pussy Riot – A Punk Prayer volgen documentairemakers Mike Lerner en Maxim Pozdorovkin de rechtzaak voorafgaand aan de veroordeling die wereldwijd grote verontwaardiging wekte. Verder zijn beelden uit het eigen archief van Pussy Riot te zien en komen directbetrokkenen aan het woord. „Punk heeft nooit echt bestaan in Rusland. Niemand begrijpt het.” Mark Feygin, één van de advocaten van de vrouwen, vertelt waarom de acties zoveel onbegrip in eigen land veroorzaakten. Mensenrechtenorganisaties en sterren als Madonna, Yoko Ono en Sting zorgden ervoor dat Pussy Riot veel steun kreeg in het Westen. In eigen land was dat veel minder het geval. Toch werden de opstandige vrouwen voor de Russische machthebbers een doorn in het oog.