Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Dit zijn de beste concurrenten voor de iPhone 6

Volgende week presenteert Apple de iPhone 6, waarschijnlijk in twee maten. Apple  heeft nogal wat achterstand in te halen als het gaat om keuzevrijheid, prijzen en formaten. Samen met testlab Hardware Info bekijken we de beste Android-telefoons van Sony, Google, Samsung, LG, HTC en Huawei. De Nokia 930 met Windows Phone doet ook mee.

Please enter tepel

Aan iPhone-fans zit een steekje los. Toen de iPhone 5s in 2013 geïntroduceerd werd met vingerafdrukscanner, probeerden enthousiastelingen meteen of het toestel ook met een menselijke tepel te ontgrendelen was. En ja, dat werkt.
Voordat de Apple-gekte opnieuw losbarst als de iPhone 6 volgende week het daglicht ziet, zetten we de beste concurrenten op een rijtje. Want Apple mag dan voorop lopen in gebruiksgemak, tepelontgrendeling en (betaald) app-aanbod; 80 procent van de bellers kiest voor een Android-telefoon. Als het gaat om hardware, keuzevrijheid en betaalbaarheid heeft de iPhone een achterstand in te halen. En ook: waterdichtheid, vandaar dat Samsung onder meer de iPhone uitdaagde voor de Ice Bucket Test:

 

Een maatje groter

Al sinds 2007 is de breedte van het iPhone-scherm niet gewijzigd. De telefoon is wel iets langer geworden en groeide zo van 3,5 naar 4 inch (10 centimeter schermdiagonaal). Andere merken maken toestellen met een scherm van 4,8 of zelfs 5,5 inch. Als je een tijdje een Android-telefoon hebt gebruikt en vervolgens een berichtje probeert te tikken op een iPhone, lijken je duimen opeens een stuk groter, op het onhandige af. Apple gaat met de iPhone 6 een maatje groter, vermoedelijk in twee varianten: 4,7 en 5.5 inch. Eindelijk wat meer keuze voor Apple-gebruikers, ook in prijs. En de hoesjesboeren wrijven zich al in de handen.

Meer vrijheid

Android kan grotendeels aangepast worden aan je eigen smaak. Het succes van de iPhone is juist gebaseerd op het beperken van keuzes, zodat je minder snel vergissingen maakt. Het voordeel: ontwikkelaars bouwen apps voor een voorspelbare omgeving. Het nadeel: de gebruiker zit gevangen onder een Apple-stolp.
Met iOS 8, het nieuwe besturingssysteem dat gelijk met de nieuwe iPhone geïntroduceerd wordt, krijg je meer opties om de telefoon zelf in te richten. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen welk toetsenbord je gebruikt. Ook apps van derden mogen onderdelen van de telefoon gebruiken die tot nu toe alleen aan Apples eigen software voorbehouden waren (zoals de vingerafdrukscanner).

Meer gadgets

Apple kondigt vermoedelijk een iWatch aan die met de iPhone samenwerkt. Zowel Sony, LG, en Samsung hebben al een smartwatch die dient als bewegingsmeter en afstandsbediening voor je telefoon. De markt voor deze dure gadgets is nog pril: iedereen wacht wat Apple ervan gaat brouwen.

De concurrentie

Tegen welke toestellen neemt de iPhone het op? Samen met testlab Hardware.Info bekeken we de topmodellen van de huidige concurrentie. De toestellen worden vergeleken op accuduur, schermkwaliteit, camera, bouwkwaliteit, snelheid, veelzijdigheid en prijs. De prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde verkoopprijs van verschillende webwinkels. Een kleine kanttekening: in het Apple-universum is de grootste concurrent voor de iPhone 6 een betaalbare versie van de vorige iPhone. Zo wordt de 4S uit 2011 ook nog altijd verkocht als budgetmodel.

Bekijk hier de complete tabel met uitslagen:

Huawei Ascend P7

5 inch scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 125 gram

Huawei Ascend P7

Deze Android-telefoon oogt een stuk gelikter dan veel andere smartphones van Chinese makelij. Een Full HD 5 inch scherm, 16 GB geheugen en verpakt in een strakke behuizing van 125 gram. De Huawei ziet er een beetje uit als een slanke variant van de Sony Xperia Z2. Jammer genoeg heeft de Ascend P7 een minder snelle processor dan die van de concurrenten. De camera maakt niet echt indruk door wat softwarematige hindernissen. De gemiddelde verkoopprijs (354 euro) is wel aantrekkelijk.
Prijs: 354 euro
Eindscore 45
Prijs/kwaliteit 8
meer specificaties

HTC One M8

5 inch scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 160 gram

HTC One M8

De HTC One M8 heeft dezelfde luxe uitstraling als een iPhone. Dit toestel scoort louter negens in de test maar laat het afweten op fotokwaliteit. HTC koos voor een ander soort camerasensor die niet weet te overtuigen. De Sense ‘schil’ die HTC over het Androidbesturingssysteem legt, is een van de prettigste in zijn soort. Het is ook de duurste telefoon in deze test, met een prijs van gemiddeld 640 euro. De One M8 is ook verkrijgbaar met Windows Phone als besturingssysteem. De eerste reacties zijn niet zo positief als die op de Android-versie.
Prijs: 640 euro
Eindscore 52
Prijs/kwaliteit 6
meer specificaties

LG G3

5,5 inch scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 151 gram.

LG G3

Het Zuid-Koreaanse LG haalde alles uit de kast om van de G3 een topmodel te maken. Bijvoorbeeld een snelle camera en een chique scherm: 5,5 inch, met een extra hoge resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dat vergt echter veel stroom en dat gaat ten koste van de batterijduur. Het voordeel is dat er ruimte is om twee apps tegelijk te draaien. De randen van het scherm zijn erg dun omdat de G3 geen knoppen aan de zijkant heeft: die zitten aan de achterkant. Handig? Mwah.
Prijs: 527 euro
Eindscore: 49
Prijs/kwaliteit 7
meer specificaties

Samsung Galaxy S5

5,1 inch super amoled scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 145 gram.

Samsung Galaxy S5

 

De Galaxy-serie is de gedoodverfde concurrent voor de iPhone: de meest verkochte telefoon tot nu toe
Het toestel is waterdicht (mits je alle benodigde klepjes netjes sluit). De vingerafdrukscanner vergt nogal wat oefening ; hetzelfde geldt voor de hartslagsensor. Het scherm presteert erg goed in de test, maar de afwerking zelf is – ook al is het een waterdicht toestel – niet zo mooi als veel concurrenten. Als je een S5 overweegt, let ook even op de luxe Galaxy Alpha en de Galaxy Note 4, die Samsung pal tegenover de iPhone 6 aankondigt.
Prijs: 602 euro
Eindscore: 52
Prijs/kwaliteit:6
Meer specificaties.

Sony Xperia Z2

5,2 inch scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 165 gram. 

Sony Xperia Z2

Sony was de eerste fabrikant die waterdichte telefoons verkocht. De Z2 haal een hoge score met z’n accu en camera en het scherm is veel beter dan de vorige Xperia’s. Ook de aparte fotoknop is handig en de foto’s zijn goed. Met 165 gram is het wel een zware telefoon; toch haalt dit toestel de hoogste score (52) en de beste prijs/kwaliteitverhouding van de drie toestellen die ook 52 punten scoren.
Prijs: 555 euro
Eindscore: 52
Prijs/kwaliteit: 7
Meer specificaties

Google Nexus 5

5 inch scherm, 16 GB opslag, Android 4.4, 130 gram.

Google Nexus 5 (LG)

In afwachting van de nieuwe Nexus komt die van vorig jaar nog een keer terug in de test. Nexus is Googles eigen ‘pure’ Android-telefoon (gebouwd door LG) die positief opvalt door zijn lage prijs. Wie zich niet wil ergeren aan de toegevoegde software van telefoonleveranciers kan hiermee z’n lol op. Nog een optie is de Motorola G Moto, ook onversneden Android.
Prijs 361 euro
Eindscore: 45.
Prijs/kwaliteit: 8
Meer specificaties.

Nokia Lumia 930

5 inch scherm, 32 GB opslag, Windows Phone 8.1, 157 gram

 

Nokia Lumia 930

Windows Phone is in drie jaar uitgegroeid tot een serieuze concurrent van iOS en Android, maar dat nieuws is nog niet tot alle app-ontwikkelaars doorgedrongen. Daardoor haalt de Lumia een wat minder hoge score op veelzijdigheid. Scherm en camera van deze gifgroene verschijning zijn erg goed. Dat geldt helaas niet voor de accu.
Prijs 487 euro
Eindscore: 50
Prijs/kwaliteit 7
Meer specificaties.