Dit schrijven andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Breukelen heeft ‘s werelds eerste Starbucks bij een tankstation

Met een volle tank en een verse Pumpkin Spice Latte door naar je volgende werkafspraak. Vanaf vandaag kan de weggebruiker op de A2 bij Breukelen stoppen bij tankstation Haarrijn waar naast de oude vertrouwde Shell-pomp nu ook een Starbucks-winkel is geopend. Het FD schrijft over deze wereldprimeur, want niet eerder vestigde de koffieketen zich ergens ter wereld bij een pompstation.

De A2 is een aantrekkelijke plek voor Starbucks, dat in Nederland al twee andere vestigingen aan de snelweg heeft. Het bedrijf dat in ons land nu op 44 plekken te vinden is, werkt ook samen met Autogrill, de eigenaar van de befaamde AC wegrestaurants.

Voor Shell Nederland is de samenwerking een proef. Het energiebedrijf hoopt met de koffietent waar 52 mensen binnen en 38 man buiten op het terras kan plaatsnemen, het verblijf op hun tankstations wat aantrekkelijker te maken. Want een plek om naast het tanken ook gezellig een kop koffie of broodje te nuttigen, was Shell tot nu toe niet echt beaamt de verkoopdirecteur in de krant.

Steeds meer wetenschappers met tijdelijk contract

25 jaar dezelfde baan bij het Amsterdams Medisch Centrum, maar steeds in dienst van een andere werkgever. De Volkskrant opent de krant vandaag met waarschuwende wetenschappers over het in rap tempo toenemende aantal tijdelijke arbeidscontracten bij Nederlandse universiteiten. Want waar in 1995 nog 20 procent van de wetenschappers niet in vaste dienst was, was dat in 2012 al 40 procent - en mét promovendi zelfs 60.

Niet fijn voor de wetenschappers zelf die met hun tijdelijke aanstellingen geen vastigheid hebben en van baan naar baan kunnen zwerven. Maar ook een slechte ontwikkeling voor de kwaliteit van het onderwijs, zo meent de vakorganisatie van het universiteitspersoneel. ‘Voor goed onderzoek en goed onderwijs is continuïteit nodig. Dat gaat een stuk lastiger als iedereen maar een paar jaar blijft.’

Om aandacht te vragen voor het groeiende probleem, werd een ludieke prijsvraag uitgeschreven door het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten. Wie heeft de langste staat van tijdelijke dienst? De winnaar was André Linnenbank die 25 jaar zonder vaste aanstelling bij het Amsterdam Medisch Centrum werkte. Al waren daar de tijdelijke contracten na 304 maanden ook op.

Nederlandse muziekzender XITE op Duitse kabel

XITE, Nederlands populairste muziekzender onder jongeren en de opvolger van MTV en TMF, breidt uit naar Duitsland. Daarmee haalt de zender, die sinds 2010 ook in België te ontvangen is, straks 15 miljoen kijkers. ‘En de kans is groot dat Amerika binnen nu en een half jaar volgt’, zegt oprichter en directeur Derk Nijssen tegen de Volkskrant.

Volgens Nijssen heeft zijn bedrijf flink onderhandeld met de Duitse kabelaars Kabel BW en UnityMedia, en is er uiteindelijk gekozen voor het meest innovatieve product. XITE biedt via de settupbox veel interactieve mogelijkheden. De kijker kan digitaal zappen tussen videoclips en dingen liken en disliken - hierdoor ontstaat uiteindelijk een gepersonaliseerde muziekzender. Iets dat andere Nederlandse muziekzenders als SLAM-TV en 538-TV niet bieden.

Als het buitenlandse avontuur van XITE succesvol gaat zijn, dan kan het zomaar de eerste Nederlandse zender worden die in het buitenland echt voet aan de grond weet te krijgen. Iets dat tot nu toe nog geen zender is gelukt.

    • Anke Meijer