De Viking met het Groene Leren Jasje en Instabiel Bekken

Wie: David Dam

Leeftijd: 24

Wat: sexy zanger, conservatoriumopleiding

Waar: ‘The Voice of Holland’ (RTL4)

Bij het achter elkaar bekijken in het weekend van de talentenjachten The Voice of Holland en Holland’s Got Talent (beide RTL4), valt meteen op hoe veel beter de eerste gemaakt is. De introductie van de kandidaten verraadt meer verstand van storytelling en de opzetjes van de juryleden zijn minder doorzichtig.

Als jurylid Ilse DeLange niet alleen de honingzoete soulstem van David Dam heeft gehoord , maar ook zijn heupen heeft zien draaien op de muziek van (Marvin Gayes) Let's Get It On, roept ze uit: „Oh, ik wil met hem dansen!”. Weinig later staan alle vier de juryleden op het podium om de roodharige adonis heen te bewegen en zegt Marco Borsato: „Het moet wel heel raar lopen als jij niet in de finale komt.”

Het knappe van deze lancering van een favoriet is dat ik bereid ben te geloven dat dit allemaal spontaan gebeurde. Wanneer in Holland's Got Talent de jury zich collectief afkeert van een illusionist, dan weet je tevoren dat de volgende goochelaar voor een verrassing zal zorgen.

Die David Dam gaat nog vele damesharten veroveren, ook al werd hij meteen op Twitter (worldwide trending topic vrijdagavond) voor „uitslover” uitgescholden.

Aan zijn introductie kleefden nog twee interessante aspecten. Hij kondigde direct aan dat hij van plan was iets met seks te gaan doen, alsof we dat niet met eigen ogen konden waarnemen. Ook zei hij genoeg te hebben van de weerzin in zijn omgeving tegen „zo’n programma”, en dat hij vond dat zijn carrière best wat meer snelheid kon gebruiken.

Dan wil je natuurlijk meteen weten uit wat voor omgeving de Viking in het Groene Leren Jasje met het Instabiele Bekken voortkomt. Als we Google toch niet hadden....

David Dam deed dit jaar eindexamen zang aan het Amsterdamse conservatorium en gaf bij die gelegenheid een concert in Paradiso. Hij opende direct vrijdag een nieuw muziekkanaal en een nieuwe Twitteraccount. Misschien leer je op het conservatorium tegenwoordig ook best een paar essentiële dingetjes op het gebied van marketing en branding. Anders is hij een natuurtalent. Schubert doen in de volgende ronde?