Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Transfermarkt is dicht: de duursten, de Nederlanders die gingen en die bleven

Luis Suarez bij zijn presentatie voorafgaand aan het oefenduel van FC Barcelona tegen het Mexicaanse Club Leon.
Luis Suarez bij zijn presentatie voorafgaand aan het oefenduel van FC Barcelona tegen het Mexicaanse Club Leon. Foto EPA/ Toni Albir

En nu zijn ze pas compleet. De meeste landelijke voetbalcompetities zijn al weer enkele weken bezig, maar nu de transfermarkt gesloten is, kan het pas echt beginnen. We blikken terug op de vijf duurste spelers van de afgelopen transferperiode en de belangrijkste Nederlandse spelers die van club wisselden of, ondanks interesse, tóch bleven.

De allerduursten

1. Luis Suárez

Wie? Luis Suárez (Uruguay, 27)
Van / naar? Van Liverpool naar Barcelona voor - als we de Britse pers mogen geloven- 94 miljoen euro.
Waarom 94 miljoen? Ja, zeg. 94 miljoen voor een speler die zich dankzij wangedrag niet eens op het trainingsveld mag vertonen. De transfer van Suárez van Liverpool naar Barcelona mag de opmerkelijkste van de zomer worden genoemd. De Uruguayaan kan voetballen, zeker. El Pistolero werd vorig jaar topscorer van de Engelse Premier League. Maar hij is ook de man die al drie (!) keer een tegenstander beet, voor het laatst dus op het WK. Dat leverde hem vier maanden schorsing op, waardoor hij pas begin oktober voor z’n nieuwe club mag uitkomen. Het verbod op het betreden van welk veld dan ook werd in hoger beroep opgeheven, dus hij mag wel meetrainen en oefenwedstrijden spelen.

Alle goals die Suárez voor Liverpool maakte:

2. James Rodríguez

Wie? James Rodríguez (Colombia, 23)
Van / naar? Van AS Monaco naar Real Madrid voor 79 miljoen euro
Waarom 79 miljoen? Omdat Rodríguez de beste speler van het afgelopen WK was (ook al koos de FIFA nogal - en dat leek hij ook zelf te beamen - vreemd voor Messi). De aanvallende middenvelder scoorde zes keer en gaf twee assists, en dat in vijf wedstrijden. Colombia was een verrassing, maar hij al helemaal. De 23-jarige was daarmee de nieuwste lieveling van de voetbalwereld en dus, als de stoerste jongen van de klas als er een nieuwe smartphone uit is, moest Real de portemonnee trekken.

Een compilatie van Rodríguez bij Monaco vorig seizoen:

3. Ángel dí Maria

Wie? Ángel dí Maria (Argentinië, 26)
Van / naar? Van Real Madrid naar Manchester United voor 75 miljoen
Waarom 75 miljoen? Omdat Manchester diep in de problemen zit. Sir Alex Ferguson liet vorig jaar na een dienstverband van ruim 26 jaar (!) een team na waar klaarblijkelijk alleen hij de handleiding van had. Onder David Moyes ging het heel beroerd, waarna Van Gaal het mocht overnemen. Die wil aan een nieuw team werken, met zijn eigen handleiding. Dí Maria moet met zijn scorend vermogen en vele assists de smeerolie worden die het stroef lopende teamspel van de Mancunians zo nodig heeft.

Dí Maria bij Real Madrid:

4. David Luiz

Wie? David Luiz (Brazilië, 27)
Van / naar? Van Chelsea naar PSG voor 63 miljoen euro
Waarom 63 miljoen? Bij Paris Saint Germain zullen er wel een aantal mensen moeilijk hebben gekeken op 8 juli 2014. Een paar weken eerder was er heel veel geld betaald voor David Luiz - sterker nog: meer dan ooit eerder door wie dan ook was uitgegeven aan een verdediger. Maar de gelegenheidsaanvoerder stond nu samen met z’n teamgenoten ongehoord te schutteren in de halve finale tegen Duitsland. Zeven keer konden de Duitsers ongehinderd op het goal af lopen. Waarom is David Luiz dan 63 miljoen waard? Ach, ja. Laten we het op ‘marktwerking’ houden.

Een compilatievideo van David Luiz:

5. Diego Costa

Wie? Diego Costa (Spanje, 25)
Van / naar? Van Atlético Madrid naar Chelsea voor 40 miljoen euro
Waarom 40 miljoen? Er werden wel grappen over deze spits gemaakt tijdens het WK. De geboren Braziliaan had voor het Spaanse elftal gekozen; of hij daar misschien nog op terug kon komen, nu met 5-1 van Oranje verloren was? En later, na de Braziliaanse zeperd tegen Duitsland: nah, I think I’m good. Z’n al dan niet ongelukkige keuze voor een nationaal team daargelaten, is Diego Costa vorig seizoen voor z’n club van grote waarde geweest. Atlético werd mede dankzij zijn 36 goals landskampioen en haalde de finale van de Champions League. Chelsea-coach Mourinho zocht een échte afmaker en vond die. En dat is de eerste wedstrijden ook wel gebleken. Costa heeft al vier goals in drie Premier League-wedstrijden gemaakt. Ter vergelijking: Fernando Torres, ooit toch ook binnengehaald als dé afmaker, deed over hetzelfde aantal 39 wedstrijden.

Een compilatie van Costa’s goals voor Atlético:

https://www.youtube.com/watch?v=DtJ1dPfR-OI

De Nederlanders die gingen

Wie? Het WK-/Feyenoord-verdedigerstrio Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi
Van / naar? Lazio Roma (De Vrij), Newcastle United (Janmaat) en FC Porto (Martins Indi) voor respectievelijk 8,5 miljoen euro, tussen de 6 en 7,5 miljoen euro en naar verluidt zo’n 8,5 miljoen euro.
Waarom zulke bedragen? WK, WK, WK. Speel goed op het allerhoogste niveau en er wordt de seconde dat je aankomt op Schiphol al aan je getrokken door topclubs. De Vrij, Janmaat en Martins Indi maakten deel uit van de verrassend sterke Nederlandse verdediging in Brazilië, waar die voorafgaand aan het toernooi toch wel als een zwaktepunt werd gezien. Vooral Stefan de Vrij speelde een uitstekend kampioenschap en was, kijkend naar de statistieken van FIFA’s Castrol Index Ranking, de beste verdediger in Brazilië. Vanwege de uitstekende prestaties van het drietal heeft Feyenoord in één klap een bijzonder uitgedunde verdediging. Maar goed, ze zijn in ieder geval wel uit de schulden in Rotterdam. Inmiddels hebben alle drie al flink wat speelminuten gemaakt in het buitenland. Janmaat wist voor Newcastle zelfs al te scoren. De Vrij kende dit weekend een bijzonder slecht Serie A-debuut in het prachtige lichtblauw van Lazio. De Romeinse ploeg verloor met de topper tegen AC Milan met 3-1 en aan twee van de Milanese goals ging een fout van de Nederlander vooraf.

Wie? Daley Blind
Van / naar? Ajax naar Manchester United, voor 17,5 miljoen euro.
Waarom 17,5 miljoen euro? Omdat Manchester het geld heeft, dat ten eerste. Want er zijn natuurlijk niet heel veel clubs die even 17,5 miljoen euro neerleggen voor een Ajacied. Maar Blind is ook niet slechts ‘een Ajacied’ meer. Blind is sinds het WK definitief een heel goede voetballer. Nog drie seizoenen geleden werd hij door iedereen verketterd: matige speler, waarom werd hij nog opgesteld? Inmiddels was hij de absolute leider van het huidige Ajax, het Ajax dat al vier keer op rij kampioen van Nederland is geworden. En ook in het Nederlands elftal toonde hij zijn kwaliteiten. Wat heet, Thierry Henry werd stil van zijn spel tegen Spanje. Die pass op Van Persie, waarna die de bal zo prachtig over Casillas zweefde, dát was Blinds WK. Van Gaal, toen bondscoach, wist dat hij hem wel zou willen bij Manchester. Maar lang leek het er niet van te komen, en Blind was ook gewoon gelukkig in Amsterdam zei hij. Deze week vertrok hij toch.

Wie? Kenneth Vermeer
Van / naar? Ajax naar Feyenoord, voor 750.000 euro.
Waarom deed hij dát nou weer? Ja, dat ligt gevoelig. Van Ajax naar de klassieke rivaal Feyenoord. Voor een schijntje, voor vier jaar. We nemen de transfer mee, omdat hij toch wat opmerkelijk is. Zo gevoelig dat Feyenoorders in nogal extreme taal hun ongenoegen uiten over de komst van de 28-jarige doelman. Het leeft, zullen we maar zeggen. En ook Ajaxfans waren niet allemaal blij. Vermeer zei ooit dat hij zichzelf nooit bij Feyenoord zou zien spelen. Iets is er veranderd. De situatie van Vermeer vooral. Hij was na het vertrek van Maarten Stekelenburg de onbetwiste nummer één op goal bij de Ajacieden. Toen ging het een periode minder en kreeg Jasper Cillessen de voorkeur, Vermeer keepte alleen de bekerwedstrijden. Hij wilde niet nog een jaar die rol vervullen, dus heeft hij gekozen voor een club waar hij wel weer aan spelen toekomt.

De Nederlanders die niet gingen

Wie? Memphis Depay
Kon naar / bleef bij: Tottenham Hotspur wilde hem graag hebben, maar Depay tekende bij tot 2018 bij PSV
Waarom dan? De reden die voetballers vaker voor een dergelijk besluit aanvoeren: hij wil nog wat ervaring in Nederland opdoen. PSV is natuurlijk maar wat blij, want WK-supersub Depay kreeg flink wat internationale aandacht na zijn optredens in Brazilië. Zo besliste hij de groepswedstrijd tegen Brazilië en scoorde hij ook tegen Chili na te zijn ingevallen laat in de wedstrijd. Depay wil graag in Nederland de beste zijn voordat hij vertrekt naar het buitenland, zo heeft hij gezegd. Hij is in ieder geval uitstekend begonnen: in vier Eredivisiewedstrijden maakte de jonge aanvaller al vijf goals.

De winnende goal (3-2) tegen Australië:
http://youtu.be/A9vGFc-oAUk

Wie? Jordy Clasie
Kon naar / bleef bij: FC Porto, net als teamgenoot Martins Indi, maar verlengde bij Feyenoord
Waarom dan? Clasie, ook al actief op het WK - hij maakte minuten in de halve finale tegen Argentinië en in de troostfinale tegen Brazilië - had het gevoel dat hij zichzelf nog kon verbeteren. Een meevaller voor Feyenoord, dat heel veel mensen zag vertrekken, maar weinigen voor hen zag terugkomen. Clasie is een van de talentvolste middenvelders in de Eredivisie, maar je kunt niet zeggen dat het WK nu voor Porto de doorslag zal hebben gegeven, want daarvoor kwam hij wel heel weinig in actie.

Een uitgebreid overzicht van alle wisselingen tijdens de afgelopen transferperiode is hier te vinden.