De honden blijven leven, maar het protest gaat door

De Universiteit Maastricht ziet af van een proef met labradors. Tegenstanders demonstreerden toch.

„Wat willen wij? Alle dieren vrij!” en „Schande! Schande! Bloed aan de handen!” scanderen zo’n honderd aanhangers van Anti Dierproeven Coalitie. Veel van hen dragen rode overalls met op de rug de tekst Against Animal Testing. Voor dierproeven zijn ze deze maandagmiddag naar de Centrale Proefdieren Voorziening van de Universiteit Maastricht (UM) gekomen.

Op de grond zit een dove demonstrante. Een doventolk vertaalt de leuzen. Gebaren die de vrouw met veel overtuiging herhaalt. Dankzij haar pet is ze toch al de meest gefotografeerde persoon van deze middag. ‘Woef’ staat er in een rood hartje direct boven de klep. Aan de zijkant ervan fungeren twee knuffelhonden als een soort oorwarmers.

Onlangs ontstond ophef over onderzoek naar pacemakers op de UM, waarvoor 39 labradors zouden worden gebruikt. Alle dieren zouden sterven – een deel tijdens het experiment, de andere zouden erna worden gedood om hun harten te kunnen bekijken.

Vorige week maandag besloot de universiteit de proeven voor onbepaalde tijd op te schorten. „Uit angst voor imagoschade”, beweert Robert Molenaar van de Anti Dierproeven Coalitie. „Vanwege de stevige stroom reacties”, zegt UM-woordvoerder Fons Elbersen. „We staan als universiteit met twee benen in de maatschappij. Als daar zoveel loskomt, is het goed om nog eens even te kijken naar deze specifieke proef. Alle andere dierproeven gaan gewoon door.”

De opschorting van de proeven beschouwde Molenaar als een eerste succesje. Hij is nog blijer door de aankondiging, gisterochtend, dat de acht honden die in de Centrale Proefdieren Voorziening zaten, zaterdag zijn overgedragen aan een organisatie die ze bij adoptiegezinnen plaatst.

Molenaars organisatie wil druk blijven zetten. Op 4 oktober trekt een stille tocht door Maastricht met extra veel labradors en labradorbaasjes. Op 24 september, overhandigt de Anti Dierproeven Coalitie handtekeningen tegen de proef (nu zo’n 120.000) aan de UM. De twee partijen zullen dan ook met elkaar spreken. De kans dat ze het eens worden, is vrijwel nihil. Volgens de UM zijn dierproeven noodzakelijk.

Naast alle ophef kreeg de universiteit te maken met bedreiging met geweld. Elbersen: „Dat nemen we met duizenden studenten en medewerkers natuurlijk serieus. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Maar het heeft geen rol gespeeld bij de beslissing de proeven op te schorten.”

Molenaar neemt afstand van de dreigementen. „We zijn activisten en pacifisten. De labradors zijn ook niet happy met geweld. Het is een tendens in de samenleving dat bij hoog oplopende discussies bepaalde mensen anoniem gaan dreigen, of het nu gaat om de wenselijkheid van Zwarte Piet of die van dierproeven.”

Bij de demonstratie blijft het rustig. Voor de deur van de Centrale Proefdieren Voorziening staat een beveiliger met donkere zonnebril. Wat verderop staat een handvol agenten – voor het geval dat.

De enige, zeer lichte ongeregeldheden doen zich voor tussen de honden die demonstranten van huis hebben meegenomen. Met name de verschijning van een grote zwarte Deense dog is voor wat kleinere dieren aanleiding zich even te laten gelden. Het blijft bij blaffen.

    • Paul van der Steen