Brave huisvaders en SM-oma’s: chatten doen we allemaal

beeld NRCQ

Chat-apps. Er zijn er veel, er komen er alleen maar meer bij. Iedere app heeft zijn eigen gebruikers, codes en etiquette. Welke chat-app past bij jou?

WhatsApp

WhatsApp is voor huisvaders in de file: wie haalt de kinderen op, wat eten we? Met meer dan een half miljard gebruikers wereldwijd is WhatsApp een van de bekendste berichtendiensten. In Nederland heeft de app bijna tien miljoen actieve gebruikers.

De app leent zich voor gewone gesprekken – de ondeugendste smiley is de lachende drol. Voor gemene, smerige of seksueel getinte berichten kun je beter andere apps gebruiken.

Telegram

Nadat Facebook WhatsApp in februari voor circa 14 miljard euro (19 miljard dollar) overnam, brak er paniek uit. Volgt Zuckerberg onze onderonsjes? Het Russische Telegram diende zich aan als hét alternatief: identiek in ontwerp - zónder Zuckerberg. Telegram kreeg al gauw vijf miljoen nieuwe gebruikers, vooral uit Nederland en Duitsland.

Ondanks alle aandacht groeide Telegram niet uit tot WhatsApp-formaat. Volgens de laatste cijfers, uit maart, heeft Telegram 35 miljoen gebruikers. Onduidelijk is hoeveel privacy Telegram daadwerkelijk biedt.

Silent Text

Hier vind je échte privacyfreaks. Door de servers stroomt versleutelde informatie, alleen te ontcijferen door de verzender en ontvanger. De servers staan in Zwitserland en Canada, wegens de strenge privacyregels daar. De verzender kan instellen hoe lang het bericht gelezen kan worden en met de ‘burn’-optie het berichtje definitief verwijderen.

Silent Text is ideaal om te communiceren met hackers, klokkenluiders, minnaars en criminelen. De app is niet gratis, maar kost 7,45 euro (9,99 dollar) per maand. En dan kun je alleen chatten met andere Silent Text-gebruikers. Hoeveel dat er zijn is niet bekend.

Secret

Met Secret kun je anoniem berichten versturen. Het bedrijf maakt geen gebruikersaantallen bekend, maar het feit dat het al 26 miljoen euro aan investeringen kreeg, toont dat investeerders er veel van verwachten. Doordat de app gekoppeld is aan de adressenlijst van je telefoon weet je dat het gedeelde ‘geheim’ van een bekende komt.
Hoewel Secret probeert vriendelijke omgangsvormen te stimuleren, wordt de app in de praktijk gebruikt voor roddelen en pesten. Een reactie in de App Store:

“Geweldige app. Mijn hele klas heeft ruzie.”

WeChat

Het Chinese WeChat is vrolijker. Onder de 438 miljoen gebruikers bevinden zich vooral Aziaten en nerds met een voorliefde voor uitbundige animaties: robots met liefdesverdriet, dansende paarden en SM-oma’s.

Ook grappig (en irritant) zijn de codes om het scherm van de gesprekspartner te laten overnemen met vliegende taarten of voetballen. Ervaren WeChatters kunnen hele gesprekken voeren met louter animaties. Leuk voor de liefhebber, maar het is moeilijk converseren met een gesprekspartner die er steeds boogie-woogieënde kikkers doorheen gooit.

Yo

Yo-gebruikers hebben aan één woord genoeg: Yo. De makers haalden ruim 1 miljoen euro aan investeringen binnen en beweren dat de app ook praktisch kan zijn. De ontvanger zou door de context weten wat er wordt bedoeld. Zo is Yo bijvoorbeeld al ingezet om Israëlische burgers te waarschuwen bij een raketaanval.

Is Yo niet jouw woord? Dan kun je gebruik maken van de talloze Yo-klonen, zoals Hehehe, Dude en Hodor (naar het gelijknamige Game of Thrones-personage wiens vocabulaire beperkt is tot ‘hodor’).

    • Eva de Valk