Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Meer gewichtsverlies bij weinig koolhydraten dan bij weinig vet

Op een low carb-dieet raak je de kilo’s beter kwijt dan op low fat (en het is nog gezonder ook).
Op een low carb-dieet raak je de kilo’s beter kwijt dan op low fat (en het is nog gezonder ook). ANP / Roos Koole

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. En low carb is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek in de Annals of Internal Medicine.

Wie zetmeel en suiker (koolhydraten) laat staan, krijgt relatief meer calorieën uit vet en eiwit binnen. Vet stond lang in een kwaad daglicht. Maar vet mag weer, als het zoveel mogelijk onverzadigd vet is.

In deze nieuwe, tamelijk grote en langdurige studie wint de koolhydraatbeperking duidelijk. Van de bijna 150 deelnemers (bijna 100 kilo zwaar) ging de helft op dieet door vet uit hun voeding weg te laten. Na een jaar waren ze gemiddeld 1,8 kilo lichter. De mensen die de koolhydraten weglieten, vielen 5,3 kilo af.

Low carb was in deze aanpak ook echt low. Het advies was om minder dan 40 gram koolhydraten per dag te eten. Daar zit ongeveer 10 procent van de dagelijkse hoeveelheid energie in. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om, als mensen gewoon eten, 40 tot 70 procent van de caloriebehoefte uit de koolhydraten te halen.