Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Amnesty: IS maakt zich schuldig aan etnische zuiveringen in Noord-Irak

De Islamitische Staat (IS) is bezig met een campagne van “systematische etnische zuivering” in het noorden van Irak. Dat stelt Amnesty International in een vandaag verschenen rapport, schrijft persbureau AFP.

Kinderen die het geweld door IS in de Noord-Irakese stad Tal Afar zijn ontvlucht, in een geïmproviseerde school in een tent in het vluchtelingenkamp Bahrka, in de autonome Koerdische regio. Daar zijn naar schatting 700.000 gevluchte Irakezen.
Kinderen die het geweld door IS in de Noord-Irakese stad Tal Afar zijn ontvlucht, in een geïmproviseerde school in een tent in het vluchtelingenkamp Bahrka, in de autonome Koerdische regio. Daar zijn naar schatting 700.000 gevluchte Irakezen. AFP / Safin Hamed

De Islamitische Staat (IS) is bezig met een campagne van “systematische etnische zuivering” in het noorden van Irak. Dat stelt Amnesty International in een vandaag verschenen rapport, schrijft persbureau AFP.

In Noord-Irak vinden massa-executies plaats, zo staat in het rapport, dat is gebaseerd op “gruwelijke getuigenissen” van overlevenden. Amnesty beschuldigt de jihadistische groepering van oorlogsmisdaden, waaronder standrechtelijke executies en massale ontvoeringen van minderheden in Noord-Irak. Vooral christenen, sjiitische Turkmenen en Yezidi’s zijn slachtoffer.

‘Platteland veranderd in killing fields’

Amnesty zegt bewijs te hebben dat in augustus vele massamoorden plaatsvonden in de regio Sinjar waar veel Yezidi’s wonen. Tientallen mannen en jongens zouden in trucks zijn opgehaald en hun dorpen zijn uitgevoerd. IS heeft “het platteland van Sinjar veranderd in killing fields“, aldus Amnesty, waarmee de NGO verwijst naar de massamoorden in Cambodja eind jaren zeventig door de Rode Khmer. Ook zouden “honderden, misschien wel duizenden” vrouwen en kinderen uit minderheidsgroepen zijn ontvoerd.

3 en 15 augustus zouden de dodelijkste dagen zijn geweest. In de dorpen Qiniyeh en Kocho vielen volgens de NGO die dagen honderden slachtoffers.

IS zaait terreur in Irak

IS startte 9 juni met een groot offensief in Irak. Grote delen van het land zijn sindsdien in handen gevallen van de zeer gewelddadige terroristische groepering. Onlangs zei de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, al dat jihadisten in Noord-Irak zich schuldig maken aan etnische zuiveringen.

De Mensenrechtenraad van de VN maakte gisteren bekend een team naar Irak te sturen om onderzoek te doen naar IS; volgens de raad is er mogelijk sprake van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

‘Boze familieleden bestormen parlement’

Meer dan honderd familieleden van soldaten die zijn ontvoerd door de IS, hebben ingebroken in het parlement en schade toegebracht aan het gebouw. Dat vertelt een getuige aan persbureau Reuters. De familieleden zouden het parlement toespreken over het lot van hun geliefden, maar begonnen in plaats daarvan een gewelddadig protest buiten het gebouw, en bestormden het gebouw daarna.