Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Ab Klink: steun aan Erasmus MC niet moedwillig verzwegen

Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink zegt dat financiële steun aan het Erasmus Medisch Centrum volgens de regels is verstrekt. Hij ontkent dat die steun moedwillig is verzwegen.

Klink reageert daarmee op aantijgingen van de huidige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD). Zij schreef gisteravond in een brief aan de Kamer dat het parlement ten onrechte niet geïnformeerd is over een extra toezegging van 100 miljoen euro aan het Erasmus-ziekenhuis. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toen ten onrechte niet betrokken bij dat besluit.

Schippers wijt de faux pas aan haar voorganger Ab Klink (CDA). „De door mijn voorganger gedane toezegging lijkt niet in overeenstemming met de regels die gelden ten aanzien van staatssteun en mijn eigen beleidslijn.”

Klink laat weten dat het Rotterdamse ziekenhuis destijds twee voorbehouden kreeg: instemming van de minister en instemming van de NZa. „Voor zover ik weet is dat procedureel netjes verlopen.” Hij weet niet of de Kamer dit had moeten weten. „Die vraag is destijds niet aan de orde geweest. Het is in ieder geval geen moedwillige onthouding geweest.”

Schippers reageerde met de brief op een onthulling die onderzoeksprogramma Zembla donderdag zal doen over de steun. De commissie-Borstlap die onderzoek deed naar de NZa vervroegde op het laatste moment zijn publicatie naar vandaag. Door de vervroeging worden de resultaten van de commissie bekend vóór de uitzending van actualiteitenprogramma Zembla en de presentatie van een boek van de overleden klokkenluider Arthur Gotlieb.

Volgens de broer van klokkenluider Arthur Gotlieb heeft Borstlap tegen hem gezegd dat de vervroeging onder grote druk van het ministerie plaatsvond. Een woordvoerder van de commissie ontkent, maar zegt wel dat de minister „nadrukkelijk” gewezen heeft op de afgesproken deadline.