Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

100 militairen naar Afghaanse NAVO-missie

Nederland stuurt 100 militairen naar Afghanistan om leger en politie te trainen. Dat heeft het kabinet gisteren bekendgemaakt. Zij gaan in januari in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif aan de slag.

De bijdrage aan de nieuwe NAVO-missie, genaamd Resolute Support, was al duidelijk, maar definitieve afstemming wacht op een nieuwe Afghaanse president. Die is wegens ruzie over het hertellen van de stemmen nog niet benoemd, maar het kabinet komt er toch mee naar buiten. Vooral om de NAVO en het personeel duidelijkheid te bieden, schrijven de betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse missie zal bestaan uit 10 adviseurs voor de Afghaanse troepen. Daarnaast zijn er 25 medische specialisten voor de NAVO-militairen, een transport- en beveiligingseenheid van 30 man en 20 militairen voor andere ondersteuning. Zo’n 15 militairen gaan staffuncties vervullen, deels in de hoofdstad Kabul. De missie zal volgend jaar 15 miljoen euro kosten.

De nieuwe NAVO-missie, het vervolg op de grootschalige militaire aanwezigheid van de afgelopen jaren, bestaat in totaal uit ruim 11.000 militairen, van wie 9.000 uit de Verenigde Staten.

De nieuwe missie is bedoeld om de Afghaanse strijdkrachten te adviseren. „‘Meekijken over de schouder’ in plaats van het optreden ‘schouder aan schouder’”, schrijft het kabinet.