Zwaargewicht geveld door mug

Nederlands team verlaat Rusland met bronzen medaille, slechtste resultaat sinds 1997

None

En weer was het hem niet gelukt. Henk Grol ging voor goud, barstte voor vertrek uit Nederland van het zelfvertrouwen maar ging weer zonder medaille naar huis. In het verleden volgde op elke deceptie bij een WK of een EK kritische introspectie. De onstuimige judoka noemde zichzelf dan een onbenul, het lag altijd aan hemzelf en nooit aan de tegenstander. Een keer verloste hij zich van de ‘troostprijzen’: in 2008 toen hij Europees kampioen werd.

In het Russische Tsjeljabinsk even geen publieke boetedoening. De drievoudig vice-wereldkampioen en drievoudig vice-kampioen van Europa verweet zichzelf zaterdag niets na de uitschakeling in de kwartfinale door de Russische zwaargewicht Tagir Khaibulaev. Nee, zijn grootste tegenstander was van een heel andere orde geweest: een mug. Het insect had de zwaargewicht twee dagen voor zijn optreden in de Traktor Arena in zijn rechter scheenbeen gestoken. De Veendammer had de jeuk proberen te verdrijven met krabben. Maar het muggebultje groeide daardoor uit tot een een vuurrode plek met een pijnlijke uitstraling naar de lymfeklier.

Grol, die zich belabberd voelde, vocht voor wat hij waard was, maar kwam door een worp van zijn Russische opponent precies op zijn aangetaste rechterbeen terecht. Hij stierf bijna van de pijn en was in de herkansing om het brons een makkelijke prooi voor de Zweed Pacek. In het topjudo is er weinig mededogen voor een geblesseerde tegenstander: Pacek schopte verschillende keren tegen Grols gekwetste been en had geen kind meer aan hem. Grol, die al drie keer tweede werd op de WK, moest genoegen nemen met de zevende plaats in de klasse tot 100 kilogram. Geen boetedoening dit keer, maar wel enig fatalisme: „Waarom ik nou weer?” Hij heeft ook al zoveel blessures achter de rug: gescheurde buikspier, afgescheurde pees in de pols, gebroken jukbeen, gescheurde knieband. Maar de stoere judoka wil zich er niet achter verschuilen. „Ik ben geen held, iedereen kan het. Je moet jezelf alleen aanleren met de pijn om te gaan”, zei hij zaterdag in deze krant.

De Nederlandse judoploeg sloot het WK af met slechts een bronzen medaille, die van debutant Sanne Verhagen in de klasse tot 57 kilo. Het was het slechtste WK sinds 1997 toen zwaargewicht Dennis van der Geest in Parijs derde werd. „Het was absoluut niet ons toernooi, zei bondscoach Maarten Arens tegenover De Telegraaf. Op het WK vorig jaar in Rio de Janeiro had de Nederlandse ploeg nog vijf medailles gewonnen.

Alle toppers lieten het afweren. Europees kampioen Kim Polling verloor vrijdag de strijd om het brons in de categorie tot 70 in de halve finale van de Colombiaanse titelverdedigster Yuri Alvear. Deze veroverde vervolgens ook de wereldtitel.

Eerder in het toernooi won Polling van Naranjargal Tsend Ayush uit Mongolië, van de Tunesische Houda Miled en van Gulnoza Matniyazova uit Oezbekistan. Maar in de strijd om het brons verloor ze van de Poolse Katarzyna Klys.

„Ik was echt heel zenuwachtig. In de eerste partij voelde ik me nog goed, maar daarna ging het helemaal mis. Mijn zelfvertrouwen was weg, ik snap het ook niet", zei Polling tegenover de NOS.

„Ik was er al bang voor dat ik van mezelf zou verliezen en dan gebeurt het ook nog. Het is zuur dat het op de WK gebeurt, en dat ik helemaal geen medaille heb. Maar hier leer ik ook van.”

Zwaargewicht Roy Meyer verloor zaterdag het duel om de derde plaats van de Braziliaan Rafael Silva. Meyer kreeg een straf wegens passief judo.

De Bredanaar kwam in de strijd om het brons terecht na een zege op Joeri Krakovetskii uit Kirgizië in de herkansingsronde.

Guillaume Elmont, wereldkampioen van 2005 in de klasse tot 81 kilogram, eindigde in de categorie tot 90 kilogram als zevende. Anicka van Emden werd verrassend uitgeschakeld in de derde ronde.