Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zuunig koken met Food from Plenty

Als ik u zou vragen om 155 euro in de vuilnisbak te gooien, zomaar, zonder opgave van redenen, zou u dat dan doen? U zou mij beslist voor gek verklaren. Wie gooit er nu moedwillig geld weg? U en ik, zou ik dan zeggen. Wij gooien al geld weg, we hebben het alleen niet in de gaten. Per persoon smijten we in Nederland ieder jaar 155 euro aan voedsel in de kliko. Zo’n 50 kilo. Da’s best een hoop eten.

Zulke voedselverspilling is de Britse kookschrijfster Diana Henry een doorn in het oog. Ze wijdde er een boek aan, Food from Plenty, waarin ze laat zien hoe je meer kunt doen met minder in het algemeen, en hoe je van restjes weer nieuwe gerechten kunt maken in het bijzonder. In haar voorwoord schrijft ze dat het haar niet alleen gaat om geld besparen, maar minstens zoveel om de toekomst van onze planeet. In haar boek vangt ze als het ware twee vliegen in een klap.

Hoewel ik niets heb tegen Engelstalige titels, vraag ik me in dit geval toch af waarom Food from plenty niet vertaald is. De titel bekt voor Nederlandstaligen niet echt lekker, noch maakt hij meteen duidelijk om waarover het gaat. Daarvoor dienen de kleine lettertjes te worden gelezen: ‘Lekker koken met producten uit eigen voorraadkast, seizoensproducten en restjes’. Aha.

Gelukkig komt het boek verre van zuunig over. Wie voelt zich een pauper boven een dampende kom Marokkaanse linzensoep met yoghurt en chili-uienringen? Welke gast zal zijn/haar gastheer/gastvrouw verdenken van knieperigheid wanneer hij/zij krokant gebraden buikspek (tientje per kilo) met tijm en gebakken appels krijgt voorgeschoteld?

Zonder de kleine lettertjes zou Food from Plenty met gemak kunnen doorgaan voor een ‘gewoon’ kookboek. Gewoon een verzameling comfortabele, maakbare recepten met de nadruk op de keukens van het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Maar de crisis is nog altijd niet voorbij en anti-voedselverspilling is superhip. Dus geef Henry eens ongelijk dat ze er dit no-waste-sausje overheen heeft gegooid.

Deze week koken we uit dit boek. Bewaart u alvast uw oude bruinbrood. Denk verder aan: rode linzen, parelgort en konijn.