VS eisen vrijlating Amerikaanse gevangenen Noord-Korea

Kenneth Bae, de Amerikaans-Koreaanse missionaris die wordt vastgehouden in Noord-Korea, staat staatsmedia te woord. Foto Reuters / KCNA

Noord-Korea moet drie Amerikaanse gevangenen zo snel mogelijk vrijlaten. Dat is het dringende verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken nadat het drietal vandaag internationale media te woord mocht staan.

Kenneth Bae, Jeffrey Fowle en Mathew Miller riepen vanochtend Washington op hen te helpen uit hun benarde situatie. Het Witte Huis liet in een verklaring weten dat het “alles doet” om de Amerikanen thuis te krijgen, meldt Reuters.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Pyongyang - via de Zweedse ambassade in het Noord-Korea - verzocht om onmiddellijk amnesty te verlenen aan Bae. Hij zou kampen met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het straffe regime in het strafkamp waar hij te werk is gesteld.

Kenneth Bae (eerste video) staat CNN te woord: ‘Stuur iemand’

Matthew Miller:

Binnen een maand proces tegen Fowle en Miller

Bae, Fowle en Miller lieten vandaag weten dat zij contact hebben gehad met hun familieleden. Het drietal vroeg Washington op een hooggeplaatste ambtenaar te sturen om te bemiddelen in hun vrijlating. Fowle en Miller verwachten dat zij binnen een maand berecht zullen worden, al weten zij zelf niet precies wat de aanklachten zijn.

De Noord-Koreaanse autoriteiten beschuldigen Fowle van ‘vijandige handelingen’ tijdens zijn verblijf. Hij wordt ervan beschuldigd in april een bijbel in een nachtclub achter gelaten te hebben. Miller zou asiel hebben willen aanvragen in Noord-Korea. De Amerikaan wil hier volgens The Wall Street Journal geen uitspraken over doen.

Onderhandelingen Bae lopen al langer

Kenneth Bae werd in 2013 tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens misdaden tegen de staat. De VS onderhandelen al sinds vorig jaar over de vrijlating van de Koreaans-Amerikaanse missionaris. In december liet Pyongyang de 85-jarige Amerikaanse veteraan Merrill Newman vrij, kort nadat hij werd gearresteerd werd vanwege ‘vijandige activiteiten’.

De deportatie van Newman op de Noord-Koreaanse staatstelevisie:

    • Hans Klis