Vandaag begint het dagelijks gedoe. Een ode aan de sleur

Vandaag begint het gewone leven weer. En als dat sleur betekent is dat prima, schrijft Christiaan Weijts in nrc.next. Illustrator Tjarko van der Pol neemt alvast een voorschot op het te verwachten alledaagse van de komende maanden.

Terug naar school. Terug naar kantoor. Terug naar het dagelijkse gedoe. Vandaag begint het gewone leven weer en wat het nieuws betreft gaat dat gepaard met een hoge mate van voorspelbaarheid.

Op Prinsjesdag zal Marianne Thieme weer een gek hoedje dragen, er een tweet van Geert Wilders in het nieuws komen, rond de feestdagen worden er een recordaantal pinbetalingen gedaan, Serious Request zal wel weer meer geld dat vorig jaar ophalen, er wordt gespeculeerd over een horrorwinter en een Elfstedentocht. Op de cover van nrc.next nam illustrator Tjarko van der Pol alvast een voorschot op de te verwachten gebeurtenissen van de komende maanden. Zoek ze allemaal.

Is er iets mis mee deze sleur? Nee, schrijft Christiaan Weijts in de krant. De routine verdient juist een herwaardering, we zijn namelijk verleerd “om het dagelijks leven te beleven zonder een schep confetti eroverheen”. Weijts:

“Alles moet een feest zijn (of erger nog: ‘een feestje’), van winkelen tot werken. Elk uitje is uitgegroeid tot ‘festival’, en op maandagochtend snakken we al naar het typische fenomeen van de vrijdagmiddagborrel, liefkozend ‘vrijmibo’ genoemd, waarbij het biertje na het werk tot happening is verheven. We leven van happy hour naar happy hour. Het alledaagse en de doordeweekse routine zijn werelden waar we ons met tegenzin doorheen worstelen. Ongetwijfeld komt dat doordat onze tijd een obsessie heeft met ‘vernieuwing’. Wie niet vernieuwt, komt niet vooruit en stagneert, is de gedachte. Het uitblijven van economische groei is een catastrofe. Het cyclische, het steeds terugkerende is de vijand van die vooruitgang.”

En dat is volkomen onterecht, aldus Weijts.

“De cyclische tijdsbeleving is gedemoniseerd als sleur, terwijl ons hele bestaan cyclisch van structuur is: ademhalen, spijsvertering, waken en slapen. Iets in ons snakt naar de eeuwige terugkeer van het vertrouwde, naar een thuiskomst.”

“Routine verdient een herwaardering. Iedereen die ergens succesvol in is zal je vertellen dat hij dit zonder routine en discipline niet had kunnen bereiken. En dat geldt niet alleen voor balletdanseressen en wielrenners. Elk beroep heeft baat bij gelijkblijvende basiscondities. Zo hoeft je brein niet voortdurende nieuwe impulsen te verwerken, kun je je beter concentreren, kun je beter met tegenslagen omgaan en heb je meer energie.”

Lees Christiaan Weijts’ ode aan de sleur hier in zijn geheel.

    • Lex Boon