Tourette, wiet en Van Rossem: NRC selecteert uit het nieuwe tv-aanbod

Jeroen Pauw voorafgaand aan de laatste uitzending van Pauw en Witteman. Foto ANP/Valerie Kuypers

Vanavond geen Paul Witteman, maar wel Jeroen Pauw solo. Zijn nieuwe late night talkshow is echter niet het enige nieuwe dat dit seizoen op tv komt. NRC selecteert de interessantste programma’s: van de Schilderswijk tot een wietkwekerij in Groningen, en van Maarten van Rossem tot Haile Selassie.

Pauw
Vanavond, BNN-VARA
Verlost van Paul Witteman begint Jeroen Pauw zijn eigen late night talkshow. Hij bouwde de studio om tot cozy lounge met barretje en clubfauteuils en probeert zijn programma warmer en gezelliger te maken.
Pauw met Paul Witteman in een ander leven:

Tourette on Tour
Begon gisteren (RTL 5)
Johnny de Mol had al zijn Downband, maar een band met Tourettepatiënten is natuurlijk ook niet mis. Het zeldzame syndroom is zeer televisiegeniek omdat de patiënten dwangmatig vloeken, huppelen, snuiven, blaffen. Goed voorbeeld van waar hulp-tv om draait: niet doen alsof het een goed doel is, maar ondertussen keihard uitlachen.


Ook een goed voorbeeld van hoe RTL de mensbeelden verdeeld: familiezender RTL4 is de mensenvriend; jongerenzender RTL5 is misantropisch; en mannenzender RTL7 onbeschaamd misogyn.

Hollands Hoop
27 september (NTR/ VARA/ VPRO)
Tv-serie over een psychiater (Marcel Hensema) die tegen wil en dank een wietplantage erft. Breaking Bad in Noordoost-Groningen. Maar het tragikomische en nadrukkelijk gestileerde doet ook denken aan Fargo. Regisseur Dana Nechushtan (Dunya en Desie, Overspel) en scenarist Franky Ribbens (Penoza, Nachtrit) plantten voor de opnames een eigen wietveld, gedoogd door de Groningse politie, die er iedere week zes oprolt.
Trailer van Hollands Hoop:

Welkom bij de Romeinen
Vanaf 4 oktober (NTR)
In navolging van het bekroonde Welkom in de Gouden Eeuw, komt het sketchteam van Klokhuis met een historische sketchshow in toga. Presentatrice Dorine (Plien van Bennekom) ontvangt in haar talkshow beroemde Romeinen als Nero, Caesar en Augustus. De cast van de Gouden Eeuw was al geweldig (Alex Klaassen, Remko Vrijdag, etc.) en krijgt nu ook nog versterking van Carice van Houten, Pierre Bokma, Paul de Leeuw en Marc-Marie Huijbregts.
Zie Carice van Houten als Melisandre Cleopatra:
https://www.youtube.com/watch?v=CL6TrhpPazk

De Muur
Vanaf 7 november (VARA)
Menno Bentveld reist naar zes beroemde muren in de wereld, die bevolkingsgroepen van elkaar moeten scheiden, zoals in Belfast (katholieken en protestanten) en Israël (Joden en Palestijnen), of om illegalen buiten te houden, zoals de grens tussen de VS en Mexico. Mooi format voor buitenlandse verslaggeving: sinds de Berlijnse Mauer is de muur is altijd een krachtig symbool van wat politiek de gewone mens aandoet. Maar Bentveld laat ook zien dat muren iets goeds kunnen opleveren.

DWDD University: Het Brein
Vanaf 2015 (VARA)
In navolging van natuurkundige Robbert Dijkgraaf treedt neuropsycholoog Erik Scherder aan, om college te geven over het brein. Onverwacht succesrijke reeks; nog nooit volgden zoveel Nederlanders tegelijk een college.
Robbert Dijkgraaf in zijn Einstein-museumwinkeltje:

De stad volgens de Van Rossems
Vanaf 30 januari (NTR)
Historische stedentrips met brompot Maarten van Rossem en zijn familie. Hè, gezellig! Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar zijn geschiedenislesjes, maar toch minstens zo nieuwsgierig naar zijn Sis en zijn broer Vincent. Zouden ze allemaal zo’n zwarte coltrui met roos dragen?

Rondkomen in de Schilderswijk
Najaar (RTL 4)
Realityserie over tokkies en hun problemen. De NPO heeft ook zo’n programma, maar RTL is minder schijnheilig over de bedoelingen: verbijsteren, gruwen, uitlachen en dan meewarig het hoofd schudden.

Speeches
Vanaf 7 december (VPRO)
Serie over beroemde toespraken. Martin Luther King en John F. Kennedy, natuurlijk. Maar ook de Ethiopische keizer Haile Selassie; zijn toespraak voor de VN in 1963. Niet dat we toen aan de buis gekluisterd zaten, maar reggaezanger Bob Marley maakte er een liedje van: War.
De speech van Haile Selassie:


En wat Bob Marley er vervolgens van maakte:

    • Wilfred Takken