Toch geen vrije verkiezingen in Hongkong

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na weken van demonstraties voor meer democratie hebben inwoners van Hongkong  te horen gekregen dat zij in 2017 toch niet zelf mogen bepalen wie hun chief executive - een soort burgemeester - wordt.

Toen de Britse kroonkolonie Hongkong in 1997 aan China werd overgedragen, beloofde de Chinese president Deng Xiaoping algemeen kiesrecht in 2017. De afgelopen maanden hebben in Hong Kong honderdduizenden mensen gedemonstreerd om de Chinese overheid te herinneren aan die belofte.

Maar de Chinese overheid heeft nu bepaald, zo meldt Bloomberg, dat de kandidaten die zich in 2017 verkiesbaar willen stellen voor de positie van chief executive, vooraf moeten worden goedgekeurd door een commissie die op hand is van Beijing. De verkiezingen worden daardoor veel minder vrij dan beloofd, stellen de demonstranten.

De verwachting is dat er geen kandidaten worden goedgekeurd die een voorstander zijn van meer democratisering. Ook zullen er in totaal maar twee of drie kandidaten worden toegestaan, zo maakte Beijing bekend. Volgens de oprichter van de Democratische Partij in Hong Kong, Martin Lee, resteert daardoor de keus tussen “een rotte appel, een rotte tomaat en een rotte banaan”.

De demonstranten hebben in reactie op het besluit aangekondigd hun acties te verhevigen. Ze dreigen onder meer de zakenwijk plat te gaan leggen. Hongkong is een van de grootste financiële centra ter wereld. Twee maanden geleden dreigde een Chinese functionaris met het inzetten van het leger tegen de demonstranten.

Alibaba gaat volgende week naar de beurs

De aangekondigde en langverwachte beursgang van het Chinese internetbedrijf Alibaba is op handen, schrijft de Wall Street Journal.

Volgens een bron van de Amerikaanse zakenkrant zal Alibaba volgende week maandag, 8 september, de prijs van de aandelen bekend maken. Daarna volgt een ‘roadshow’ om grote beleggers enthousiast te maken, waarna de handel op Wall Street op 18 of 19 september zou beginnen.

De verwachting is dat de beursgang van Alibaba – het Chinese Amazon, eBay, PayPal, Dropbox, Groupon en Twitter in een bedrijf – een van de grootste beursgangen van de laatste jaren zal worden.

Geen Audi, maar Hongqi

Hoge Chinese ambtenaren rijden het liefst in een dikke Audi. De Autobahnkreuzers van Audi zijn in China razend populair: China is uitgegroeid tot de belangrijkste markt van het bedrijf uit Ingolstadt.

De Nikkei Review denkt dat daar verandering in komt. De Chinese regering heeft zijn ambtenaren opgedragen voortaan Hongqi te rijden. De minister van Buitenlandse Zaken geeft het goede voorbeeld en heeft een Hongqi H7 besteld.

China probeert een binnenlandse auto-industrie op te bouwen. Tot nu toe komt dat niet echt van de grond, onder andere doordat buitenlandse auto’s een beter imago hebben.

Een aantal recente mededingingsonderzoeken tegen buitenlandse autoproducenten werd in verband gebracht met toenemend protectionistisch beleid in China. Maar dat zou weer samenwerking tussen Chinese en Europese of Amerikaanse fabrikanten kunnen belemmeren, schrijft de Nikkei Review.

    • Dolf de Groot