Timmermans kandidaat voor zware post in Brussel

Foto anp

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is een van de kandidaten van Nederland voor een post in de nieuwe Europese Commissie. Haagse bronnen bevestigen de berichtgeving daarover in de Volkskrant. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was volgens betrokkenen lange tijd nummer één als kandidaat, maar specifiek voor de post begroting en monetaire zaken – een van de zwaarste portefeuilles die nu al vergeven lijkt te zijn aan een Fransman.

Ook minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) staat op de lijst. Als vrouw maakt zij extra kans: Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft beloofd minstens negen vrouwen op te nemen in zijn team. Ploumen zou in aanmerking komen voor de portefeuille handel. Volgens betrokkenen speelde de kandidatuur van Timmermans steeds mee, maar niet voor één bepaalde post. „Hij is allround”, zegt een bron.

Timmermans wilde buitenlandcoördinator worden, maar die post gaat naar zijn Italiaanse collega Federica Mogherini. Timmermans ligt, anders dan Dijsselbloem, goed bij Juncker en heeft een groot netwerk in Brussel. Volgens betrokkenen zou Timmermans, los van zijn portefeuille, vicevoorzitter moeten worden van de Commissie en een ‘cluster’ van commissarissen leiden. Dat zou de functie extra gewicht geven. Maar het is niet zeker dat Juncker een team wil met ‘A- en B-commissarissen’.

Timmermans’ kandidatuur kan verklaren waarom Nederland, anders dan de andere EU-landen, zo geheimzinnig doet over zijn kandidaten. Juncker, die deze week praat met alle kandidaten, kan ervan onder de indruk zijn dat Nederland een populaire minister wil laten vertrekken. Als de noodzaak van vrouwelijke kandidaten overheerst, is Ploumen kandidaat. Bij geheimhouding komen de twee ministers er zonder schade vanaf. Dan is Ploumen niet tweede keus en Timmermans geldt niet als afgewezen.