Te veel kinderdagverblijven en wat de dag verder interessant maakt

Foto iStock

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Al zorgen over waar de jongste dochter straks naar de basis- en middelbare school moet? Voor kinderdagverblijven is in ieder geval géén wachtlijst nodig. Er is een fors overschot aan plaatsen bij kinderdagverblijven, blijkt uit een analyse van NRC Q.

76.000 kindplaatsen waren er landelijk in 2013 over. 35 procent van het totale aantal kindplaatsen in Nederland wordt niet gebruikt. Het hoogste overschot in vier jaar tijd.

Tijd voor een scheiding

Jengelende kinderen achterin, een bijrijder die geen kaart kan lezen en een ondergelopen tent. Hebben jullie ook zo’n fijne vakantie gehad? Je bent niet de enige. September is dé echtscheidingsmaand.

Op 15 september 1796 scheidde het eerste echtpaar in Nederland - ondertussen zijn dat er jaarlijks zo’n 35.000. En volgens advocaten willen de meesten dat rond september. Óf na de Kerst. Advocaat Mark Teurlings ziet de aanvragen na Nieuwjaar om drie uur ‘s nachts al binnenkomen.

Foto’s maken voor geld

Maak de volgende keer in de supermarkt eens een foto van een ui. De Amerikaanse app Premise brengt met dit soort data economische trends over de hele wereld in kaart.

Zo weten ze bijvoorbeeld hoe de kwaliteit van de uienoogst dit jaar is, of de bananenprijsinflatie, of de prijsverandering van snoepgoed tijdens de Ramadan in Nigeria. En je kan er ook nog geld mee verdienen.

En verder…

Goedkope wegwerplampjes voor op de fiets - ze voorkomen een boete van 55 euro, maar verzuipen ook regelmatig als ze een keertje worden vergeten aan een fiets in de regen. Dat kan beter: met het zelfopladende ledlicht. Dat is best wat geld waard.

Wolkenkrabbers sombere blokken beton? Het hoeft niet. In beeld: het Endless City-project in Londen. Een ambitieus plan voor een flat waarin duizenden mensen kunnen wonen, voorzien van alles - van scholen en winkels tot parken en kantoren. Een stad in een stad.

    • Anouk van Kampen