Sorry Greenpeace, ABP blijft gewoon beleggen in fossiele brandstoffen

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Met 323 miljard euro te investeren euro’s kan pensioenfonds ABP gerust een megabelegger worden genoemd. Zo’n fonds heeft invloed. Het kan in financieel en moreel opzicht de toon zetten.

Daarom moet ABP ophouden met investeren in fossiele brandstoffen. Vinden zeventien milieuorganisaties, waaronder grote namen als Greenpeace en Milieudefensie. In een brief die vandaag wordt overhandigd aan het ambtenarenpensioenfonds bepleit de groene lobby om de gas-, olie- en kolenindustrie links te laten liggen, meldt de Volkskrant.

Divestment, noemen ze dat in de VS: haal je geld uit bedrijven die - in de ogen van de pleitbezorger - verwerpelijke producten verkopen. Vooral Amerikaanse universiteiten met ruime budgetten staan onder druk van divestmentcampagnes. Ze zouden hun geld bijvoorbeeld uit Israëlische bedrijven moeten halen. Om die ondernemingen te laten weten - voelen! - dat ze ‘fout’ bezig zijn.

Los van de inhoudelijke merites werkt divestment niet. De Californische econoom die het fenomeen heeft bestudeerd concludeert betrekkelijk eenduidig: divestment heeft “geen waarneembaar effect op de betrokken bedrijven, op de korte of lange termijn”.

Dat kan wellicht troost beiden aan de milieugroepen, wier actie uitsluitend symbolisch is; ABP heeft laten weten absoluut niet van plan zijn om de tien miljard euro aan investeringen uit de fossiele brandstoffen te halen.

Haten gamers vrouwen met succes?

De vrouw met ambitie in de game-industrie heeft niet alleen kennis en talent nodig. Moed en een dikke huid zijn nog belangrijker, schrijft nrc.next. Want in de mannenwereld die gamen is, heerst op grote schaal mysogenie - en ‘vrouwenhaat’ is hier geen hyperbool.

Het verhaal vertelt over de genadeloze karaktermoord die momenteel wordt gepleegd op game-bouwer Zoe Quinn. “Vrouwen wordt succes misgund, populariteit wordt toegschreven aan seksuele gunsten, en grenzen van betamelijkheid en redelijkheid geleden niet meer.”

In de VS loopt het debat over vrouwenhaat in de branche al lange tijd hoog op. Met, vanzelfsprekend, Twitter als belangrijk platform.

Twitter avatar femfreq Feminist Frequency A particularly good analysis by @paulfidalgo - “The Brutalization of Women in Video Games, and its Apologists” http://t.co/xhYnswy15h

Parfum op de Zuidas

Een Frans tintje kon de Zuidas wel gebruiken. Nadat Duitse vastgoedfondsen het leeuwendeel van de torens langs de A10 hebben opgekocht, voegt een sjieke naam uit Parijs zich bij hen: Chanel.

Het Parool bericht dat het internationale hoofdkantoor van het Franse parfum-, mode- en horlogehuis één etage van het zeven verdiepigen 1000 Mahler-gebouw gaat innenen. De financiële holding van de onderneming was al in Nederland (Zoetermeer) gevestigd. Nu dus ook de hoofdvestiging van Chanel International.

Het gaat goed met Chanel, zoals de krant meldt. Chanel “was vorig jaar goed voor een winst van ruim een miljard dollar op een omzet van 6,8 miljard dollar”. Daar kon de krap 45 miljoen euro voor het Amerikaanse bedrijf dus wel vanaf.

    • Diederik van Hoogstraten