Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Soms zei Pauw nog ‘wij’

„Binnen een half uur kunnen we beginnen.” De productiemedewerker van Pauw oogt nerveus. Het is de tweede repetitie van de nieuwe talkshow van Jeroen Pauw. Het opgetrommelde publiek moet wachten. In de studio bij de Westergasfabriek in Amsterdam loopt nog heel wat mis. Ruim twee uur later dan gepland gaat de proefuitzending van start. Dit is testdraaien, misschien is vanavond alles anders. Maar het geeft toch een indicatie. Hoe anders wordt Pauw zonder Witteman?

1. Interieur: Pauw heeft zich gesetteld in een hippe, paarsblauwe lounge met cozy clubfauteuils. Het licht is gedimd. Er is een bar. „Een echte bar”, benadrukt Pauw. Een niet onknappe barjongen staat er een beetje onrustig achter te draaien. De gasten kunnen tijdens de uitzending een drankje halen. Het hele rek achter de bar is gevuld met flessen Aperol Spritz, een populaire Italiaanse aperitief. De etiketten staan netjes naar voren gedraaid.

2. Proloog: Iedereen staat op een kluitje bij de bar. De gasten schurken zich tegen elkaar aan zodat ze samen in beeld kunnen. Daartussen staat Jeroen Pauw, hij prevelt zijn aankondiging.

3. De tafel: Na de aankondiging wurmen zich de eerste gasten langs de brede clubfauteuils. In het midden van de lounge staat een kleine, ronde tafel. Pauw wil dichter bij de gasten zitten en niet meer ver weg, aan het hoofd van de tafel. De gasten moeten tijdens de show rouleren. Pauw spreekt een paar keer in de wij-vorm en verontschuldigt zich daarvoor. „Dat gaat vast nog vaak gebeuren.”

4. Rubriek: In de nieuwe rubriek ‘De grootste redactie van Nederland’ roept cartoonist Bastiaan Geleijnse (Fokke & Sukke) kijkers op te reageren op een vraag, zoals: ‘Ken jij mensen die ten onrechte voor geradicaliseerd werden aangezien?’ De kijkers surfen naar de website en laten daar een rake opmerking achter. Een bloemlezing daarvan komt in de uitzending.

5. Sfeer: Gezelliger en gemoedelijker. Er is meer tijd voor muziek en poëzie. „Sprekenaar” Derk Otte draagt een actueel gedicht voor. En als minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in de proefuitzending komt praten over de radicalisering van islamjongeren, krijgen we een reeks verdachte haatbaarden te zien. Daartussen zit een foto van Plasterk uit de periode dat hij heel wat gezichtshaar had. Hilariteit bij de gasten.