Privéfoto’s beroemdheden online na hack

Privéfoto’s van ruim honderd, met name vrouwelijke beroemde acteurs en artiesten, zijn mogelijk in handen gekomen van een hacker die een deel van deze beelden online plaatste. Een woordvoerder van actrice Jennifer Lawrence, één van de gehackte dames, heeft juridische stappen aangekondigd.

Jennifer Lawrence. Foto EPA/Claudio Onorati

Privéfoto’s van ruim honderd, met name vrouwelijke beroemde acteurs en artiesten, zijn mogelijk in handen gekomen van een hacker, die een deel van deze beelden online plaatste. Een woordvoerder van actrice Jennifer Lawrence, een van de gehackte dames, heeft juridische stappen aangekondigd.

Gisteren plaatste een gebruiker van de website 4chan een lijst met daarop de namen van ongeveer honderd bekende actrices en andere beroemde vrouwen. Op deze lijst staan de namen van onder anderen Jennifer Lawrence, Ariana Grande, Avril Lavigne, Kim Kardashian, Rihanna, Kirsten Dunst, Aubrey Plaza en Winona Ryder. Van de mensen op deze lijst claimt deze anonieme 4chan-gebruiker privéfoto’s- en video’s te bezitten.

Foto’s razendsnel verspreid, en op veel plekken weer verwijderd

Sindsdien circuleren er op internet beelden, waaronder naaktfoto’s, van artiesten als Ariana Grande, Jennifer Lawrence en Kate Upton. Roddeljournalist Perez Hilton plaatste zowel gecensureerde als ongecensureerde versies van de beelden, maar besloot na een heroverweging deze allemaal te verwijderen:

Twitter avatar PerezHilton Perez Hilton I acted in haste just to get the post up and didn’t really think things through. I’m sorry.
Twitter avatar PerezHilton Perez Hilton Upon further reflection and just sitting with my actions, I don’t feel comfortable even keeping the censored photos up. I am removing them.

‘Foto’s bemachtigd na inbraak iCloud’

De bewuste hacker liet weten dat de foto’s deels zijn bemachtigd door in te breken in de Apple iCloud, en deels door ‘normale hacks’. Het is nog niet bevestigd dat er inderdaad foto’s uit de iCloud zijn geplukt. Diverse media, waaronder Mashable, heeft Apple gevraagd om een reactie, maar Apple heeft nog niet op de berichten gereageerd. The Huffington Post schreef vanmorgen dat de politie in Los Angeles nog ‘geen kennis’ had over de hack.

Update 14.04: Ontwikkelaarssite Github publiceerde een script die het korte tijd mogelijk maakte om een iCloud-wachtwoord te kraken, schrijft iCulture vanmiddag. Hiervoor verstuurde het script meerdere verzoeken achter elkaar naar de Zoek mijn iPhone-servers van Apple. Deze servers waren niet beveiligd tegen deze kraakmethode. Inmiddels is dit gat gedicht, maar iCulture suggereert een mogelijk verband tussen het script en deze hack.

De echtheid wordt door sommigen ontkend en door anderen erkend

4chan verwijderde de bewuste posts snel na de plaatsing ervan, maar er zijn screenshots gemaakt van de lijst met namen, net als van de afbeeldingen van de desktop van de betreffende hacker die op 4chan verschenen. Buzzfeed heeft deze screenshots gecensureerd en vannacht geplaatst. Via diverse fotowebsites zijn er daarnaast diverse (naakt)foto’s verspreid.

Model en actrice Victoria Justice ontkende via Twitter dat de verschenen foto’s echt zijn:

Twitter avatar VictoriaJustice Victoria Justice These so called nudes of me are FAKE people. Let me nip this in the bud right now. *pun intended*

Actrice Mary E. Winstead, van wie zes privéfoto’s zijn verschenen, heeft laten weten dat deze beelden jaren geleden in een privéomgeving zijn genomen, en ook al lang geleden werden verwijderd. Winstead: “kun je nagaan hoeveel moeite er is gedaan voor deze foto’s. Ik leef mee met iedereen die gehackt is.”

Twitter avatar M_E_Winstead Mary E. Winstead To those of you looking at photos I took with my husband years ago in the privacy of our home, hope you feel great about yourselves.
Twitter avatar M_E_Winstead Mary E. Winstead Knowing those photos were deleted long ago, I can only imagine the creepy effort that went into this. Feeling for everyone who got hacked.

Een woordvoerder van Jennifer Lawrence heeft verklaard dat de foto’s echt zijn in een e-mail aan Buzzfeed:

“Dit is een schandalige schending van de privacy. Er is contact opgenomen met de autoriteiten en we zullen iedereen die de gestolen beelden verspreidt, vervolgen.”

Hacker van beroemdheden eerder veroordeeld tot tien jaar cel

Twee jaar geleden is een man in een vergelijkbare zaak veroordeeld tot tien jaar cel en een forse schadevergoeding. Deze man hackte de persoonlijke e-mailadressen van zeker vijftig beroemdheden, onder wie actrices Mila Kunis en Scarlett Johansson en zangeres Christina Aguilera, en plaatste privéfoto’s van deze dames op internet.

    • Annemarie Coevert