‘Pensioenfonds ABP moet niet beleggen in fossiele brandstoffen’

Zeventien maatschappelijke organisaties roepen Nederlands grootste pensioenfonds ABP op om te stoppen met investeren in de winning van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. De organisaties, waaronder Oxfam Novib, Hivos, Greenpeace en Milieudefensie, overhandigen vandaag een protestbrief aan het pensioenfondsbestuur.

ABP heeft 2,8 miljoen deelnemers uit overheid en onderwijs en een belegd vermogen van circa 325 miljard euro. Van dat totale vermogen is ongeveer 10 miljard euro belegd in bedrijven zoals Shell, ExxonMobil en Chevron die volgens de belangenorganisaties „een grote negatieve invloed hebben op het klimaat”. De EU-doelstelling om de mondiale temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius kan alleen worden gehaald als 60 tot 80 procent van de fossiele reserves in de grond blijven, blijkt volgens berekeningen van de maatschappelijke denktank Carbon Tracker.

Ook wijzen de organisaties op het risico van een ‘koolstofbubbel’, de overwaardering van fossiele brandstoffen op de financiële markten. Als deze aandelen de komende jaren veel waarde zouden verliezen door de overstap op duurzame energie, zouden veel pensioenfondsen verliezen lijden. Europese fondsen zouden in totaal 260 tot 330 miljard euro kunnen verliezen, volgens ramingen.

ABP heeft 15 miljard euro belegd in duurzame energie wil zoveel mogelijk beleggen in deze sector, reageert een woordvoerder van APG, de organisatie die het pensioengeld van ABP belegt. „Maar het aanbod van projecten is beperkt, er is veel vraag naar en de prijs moet goed zijn als we er een goed rendement uit willen halen. Om nu alle investeringen in fossiele brandstoffen uit te sluiten, is niet reëel.”

Het risico van een koolstofbubbel noemt de woordvoerder een „beleggingsvisie”. „Marktanalyses en voorspellingen zie je altijd terug in de marktprijs van aandelen. Als het niet rendabel was, zouden we niet beleggen in fossiele brandstoffen.”