Pakistaanse demonstranten leggen staatstelevisie stil

Pakistaanse demonstranten verzamelen zich tijdens gevechten met oproeragenten vlakbij de ambtswoning van premier Nawaz Sharif. Foto AFP / Asif Hassan

Pakistaanse demonstranten gewapend met knuppels hebben vanmorgen het hoofdkwartier bestormd van PTV, de Pakistaanse staatstelevisie, en hebben vervolgens alle uitzendingen stilgelegd. Het pand ligt in het centrum van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Een presentator van PTV verklaarde eerder vanmorgen tegenover persbureau AFP dat de betogers probeerden de uitzendingen te hacken. Even later waren alle zenders uit de lucht.

Update: De demonstranten zijn door de oproerpolitie verwijderd uit het PTV-gebouw. Dat melden aanwezige AFP-correspondenten.

Islamabad is al weken het toneel van hevige protesten die afgelopen weekend uitliepen op rellen. Tienduizenden mensen eisen het aftreden van premier Nawaz Sharif.

Enkele doden en honderden gewonden dit weekend

Gisteren vielen er zeker twee doden en vierhonderd mensen raakten gewond tijdens de botsing tussen de oproerpolitie in Islamabad en de demonstranten. De betogers gooiden stenen naar agenten, en volgens de politie hadden ze hamers, bijlen, grote scharen en een kraanwagen bij zich. Agenten zetten rubberen kogels en traangas in.

De demonstranten proberen al dagen op te rukken naar de ambtswoning van Sharif; vanochtend is hiertoe een nieuwe poging ondernomen. De in totaal 20.000 aanwezige agenten hebben dit tot dusver weten te voorkomen.

    • Annemarie Coevert