NS rijdt met langere treinen in spits

De NS rijdt vanaf vandaag in de ochtend- en avondspits op een aantal trajecten met langere treinen. Op de drukste momenten van de dag zijn er in totaal zesduizend zitplekken meer dan in het najaar van 2013. Toen kwamen veel klachten binnen over overvolle treinen.

In de herfst is het altijd drukker in de trein dan in andere seizoenen omdat veel mensen beginnen met een studie en de zomervakanties voorbij zijn.

Vanaf 1 september wordt daarom op werkdagen ongeveer 30 procent van de treinen in de spits verlengd. De extra lange treinen worden ingezet tot de nieuwe dienstregeling er is, die komt in december.

Voor de extra zitplaatsen worden achttien oude treinstellen van het type DDAR (de bekende dubbeldekstreinen) weer in gebruik genomen. Onder meer rond Amsterdam, Schiphol, Utrecht en de Flevolijn worden treinen verlengd. Ook buiten de Randstad komt meer zitruimte.

Door ‘tellers’ in te zetten gaat de NS kijken of de verlengde treinen ook echt nodig zijn. Verder wordt in de NS-app de zogeheten drukte-indicator verbeterd. Met behulp van die app kunnen reizigers zien hoe druk een trein naar verwachting zal zijn. Reizigers kunnen daar ook volle treinen melden of andere feedback geven.