Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook commissie-Borstlap onder druk gezet door VWS

Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht.
Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

De commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), heeft op het laatste moment zijn rapportage tien dagen vervroegd onder druk van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt de NOS.

Door de vervroeging worden de resultaten van de commissie nu morgen officieel bekend, vlak vóór een uitzending van het actualiteitenprogramma Zembla en de presentatie van een boek van de overleden klokkenluider Arthur Gotlieb. Aanvankelijk zou de commissie na de uitzending en de boekpresentatie rapporteren.

‘Onder grote druk publicatiedatum vervroegd’

Tegen de NOS zei Marcel Gotlieb, de broer van de klokkenluider, dat hij eind vorige week gebeld is door Hans Borstlap, de voorzitter van de onderzoekscommissie. “Hij heeft me verteld dat onder grote druk van het ministerie de publicatiedatum met tien dagen is vervroegd”, aldus Gotlieb voor de NOS-microfoon. De familie Gotlieb werd hierdoor verrast. Het ministerie zegt in een reactie dat zij de commissie gehouden heeft aan de deadline van 31 augustus, zoals aanvankelijk afgesproken.

De woordvoerder van de minister: “Met Borstlap is overleg geweest en daaruit bleek dat oplevering” volgens afgesproken deadline mogelijk was. Een woordvoerder van de commissie zegt dat de minister “nadrukkelijk” gewezen heeft op de afgesproken deadline.

NZa onder druk gezet door ministerie

Bij het ministerie was bekend dat de Zembla met een nieuwe onthulling zou komen. Uit onderzoek van het programma blijkt dat het departement in 2009 een bedrag van 100 miljoen euro extra toezegde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor zijn nieuwbouw. De NZa werd door het ministerie onder druk gezet om daarvoor een speciale regeling te treffen. De extra steun werd nooit gemeld aan de Tweede Kamer.

In een vandaag aan de Kamer gestuurde brief verwijst minister Schippers (Zorg, VVD) naar haar voorganger Klink (CDA). De toezegging van Klink “lijkt niet in overeenstemming met de regels die gelden ten aanzien van staatssteun en mijn eigen beleidslijn”, aldus Schippers. “Ik zet de geschiedenis en gang van zaken en juridische consequenties op een rij en zal u zo spoedig mogelijk over mijn besluit informeren.”

Dubbele taak van de organisatie verwarrend

NRC Handelsblad en NOS Journaal publiceerden eerder vandaag de belangrijkste bevindingen van de commissie-Borstlap. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat onder het bewind van Schippers ambtenaren van het ministerie NZa-medewerkers onder druk zetten om extra subsidie te geven. Dat betrof een bedrag van 1,5 miljoen euro per jaar voor het Oogziekenhuis, eveneens in Rotterdam.

Borstlap verwijt het ministerie zich te bemoeien met individuele zaken die de NZa als zelfstandig bestuursorgaan alleen zou moeten afhandelen. Het ministerie dient de zelfstandige positie van de NZa te respecteren, vindt Borstlap. In zijn kritische rapport adviseert Borstlap de NZa op te splitsen. De dubbele taak van de organisatie, het opstellen van regels én het controleren of ziekenhuizen en zorgverzekeraars die regels naleven, is verwarrend en dient te verdwijnen.