NRC Boeken oogst: dit zijn de beste 10 boeken van augustus

Foto ANP/ Lex van Lieshout

NRC Boeken bespreekt wekelijks vele boeken, maar welke moeten we onthouden? Aan het begin van de maand kiezen boekenredacteuren Arjen Fortuin en Toef Jaeger de fictie- en non-fictieboeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.

Fictie

Orfeo - Richard Powers


Door de dood van zijn hond komt een componist met bacteriële belangstelling in een crisis terecht. Een aangrijpend boek van een vaak bejubelde Amerikaanse auteur.
Dit boek werd op 22 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt hier de recensie van Toef Jaeger teruglezen.

Bezonken - Albertina Soepboer


Dankzij de pure lyriek is de evocatieve kracht van deze bundel met zestig, korte nieuwe verzen van Albertina Soepboer (Holwerd, 1969) onmiskenbaar goed.
Dit boek werd op 29 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Arie van den Berg hier teruglezen.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar - Gabrielle Zevin


Een sprookjesachtige roman over een Amerikaanse boekhandelaar op een fictief eilandje dwingt je bijna om al die mooie korte verhalen, die hij zijn grote liefde aanbeveelt, zelf eens te gaan lezen.
Dit boek werd op 29 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Ellen de Bruin hier teruglezen.

Dagboeken 1931-1949 - George Orwell


Deze selectie van de dagboeken van George Orwell (pseudoniem van Eric Blair, 1903-1950) laten de veelzijdige kanten van zijn grote talent zien.
Dit boek werd op 23 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Michel Krielaars hier teruglezen.

Flitsen/Mijn hart blootgelegd/België uitgekleed - Charles Baudelaire


Baudelaire’s ‘intieme journalen’, een illusieloze afwijzing van de moderne wereld, zijn een feest van herkenning, en prachtig vertaald.
Dit boek werd op 1 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Arnold Heumakers hier teruglezen.

Non-fictie

Alleen de wolken - Philipp Blom


Na Duizelingwekkende jaren (2009), over de immense veranderingen in Europa in de jaren 1900-1914, komt deze Duitse historicus weer met een meesterlijk boek. Nu over 1918-1938. Elk jaar kreeg een eigen hoofdstuk.
Dit boek werd op 29 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Bernhard Hulsman hier teruglezen.

Analogie, de kern van ons denken - Douglas Hofstadter & Emmanuel Sander


Computerdeskundige Hofstadter en psycholoog Sander ontwikkelen in dit boek het talige model dat aan ons denken ten grondslag ligt.
Dit boek werd op 1 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie, van Michiel Leezenberg hier teruglezen.

The Transformation of the World. A Global History of the Nineteenth Century - Jürgen Osterhammel


Indringende geschiedenis over hoe de wereld tussen 1800 en 1900 razendsnel op zijn kop werd gezet. Begrippen als ruimte en tijd kregen een volstrekt andere dimensie.
Dit boek werd op 29 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Rob Hartmans hier teruglezen.

The Last Empire - Serhii Plokhy


Spannend en degelijk boek dat gebaseerd is op recent geopenbaarde bronnen en met omineuze verwijzingen naar de huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
Dit boek werd op 15 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van André W.M. Gerrits hier teruglezen.

Around the World in 125 Years - Taschen


Grootse foto’s, vaak gemaakt door vooraanstaande fotografen, uit het archief van het jubilerende National Geographic.
Dit boek werd op 15 augustus 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Marianne Vermeijden hier teruglezen.

    • Roderick Nieuwenhuis