Nooit meer naar buiten. Endless City is een stad op zich

Hoe blijft zo'n gebouw overeind? Zes stalen buizen binnenin zorgen voor de stevigheid, en vormen de kanalen waardoor warmte/water/afvoer etc. aan- en afgeleid wordt. Foto Sure Architecture

Londen groeit uit zijn voegen. Hoewel de stad met 8,3 miljoen inwoners een provinciestadje is, vergeleken met bijvoorbeeld Delhi (25,9 miljoen) of Tokio (37,8 miljoen), loopt de Engelse hoofdstad tegen zijn grenzen aan. In 2050 zullen er meer dan 11 miljoen mensen in Londen wonen, 37 procent meer dan nu. En de grens van Greater Londen – vastgelegd in 1965 – kan niet opgerekt.

Hoe los je dat op? Door de lucht in te gaan: architectenbureau SURE uit Londen heeft het plan ‘Endless City’ opgeworpen, dat met 300 meter één van de hoogste gebouwen van de stad moet worden. Als inwoner hoef je in principe nooit meer de straat op te gaan, want alles zit er in.

    • Jacco Hupkens & Bas van Kooij