Nooit meer buiten poepen

foto Harish Tyagi/EPA

Het is geen tuinschuur en ook niet het eerste rijtjeshuis in Katra Sadatganj, een dorpje in het Baduan district in de Indiase provincie Uttar Pradesh. Hier veegt een vrouw de vloer aan voor haar woning, waarnaast net een wc is geplaatst. De toiletgebouwtjes zijn onderdeel van de ‘Toilets for Every House’-campagne die welzijnsorganisatie Sulabh International gisteren is begonnen in India. Naast het gebouwtje op de foto zijn er nog 107 toiletten in het dorp geplaatst.

Katra Sadatganj is het dorp waar in mei twee meisjes werden verkracht en opgehangen toen ze hun behoefte deden in een open veld . Als eerbetoon aan de slachtoffers heeft Sulabh International de ‘lage kosten’ (sulabh) -wc’s laten maken. „Het ontbreken van een wc in huis is de oorzaak van verkrachting in veel dorpen”, zei oprichter Bindeshwar Pathak gisteren. De verkrachte meisjes in mei liepen ’s avonds de velden in omdat er thuis geen wc was. In 65 procent van India’s ruim 630.000 dorpen ontlasten de mannen zich overdag in het veld, de vrouwen in het duister. Dan kunnen ze minder goed worden bespied, maar het maakt hen kwetsbaar voor verkrachters.