Nog geen besluit over ‘jihadgezinnen’

De verdachten uit Huizen die in Syrië de gewapende strijd zouden willen steunen, zitten nog vast.

De vier verdachten uit Huizen van wie wordt vermoed dat ze willen deelnemen aan de jihad, hebben het weekend doorgebracht in een politiecel. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) verklaarde vanmorgen dat „nog veel onderzoek” nodig is voordat later vandaag een beslissing zou worden genomen over het vervolg van de zaak.

De vier verdachten – twee stellen van een man en vrouw van tussen de 30 en 34 jaar – werden vrijdag en zaterdag aangehouden, na een ambtsbericht van veiligheidsdienst AIVD. De twee huizen van de families werden doorzocht. Het OM vermoedt dat ze zich met hun kinderen willen vestigen in Syrië en de gewapende strijd van de Islamitische Staat (IS) steunen.

De zes kinderen – één uit het ene gezin, vijf uit het andere – zijn op last van de kinderrechter uit huis geplaatst en elders ondergebracht. Huizens burgemeester Fons Hertog noemde de actie „snel, gezamenlijk en krachtig”.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de gemeente Huizen hebben de paspoorten van de gezinnen ingenomen. Dat betekent dat zij niet meer kunnen uitreizen.

Het kabinet wil dat terreurverdachten zonder tussenkomst van de rechter kunnen worden aangepakt. Vrijdag kondigden ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) extra maatregelen aan om jihadisme te bestrijden.

Zo wil het kabinet mensen met een dubbele nationaliteit van wie de veiligheidsdiensten denken dat ze lid zijn van een terreurgroep, zelf het Nederlanderschap kunnen ontnemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter. Minister Opstelten wil de rechterlijke toets vooraf wegnemen.

Onder de regels die het kabinet voorbereidt, kan Opstelten zelf het Nederlanderschap afnemen en moet de getroffene achteraf zijn recht halen bij de bestuursrechter. Deze maatregel is alleen mogelijk bij mensen met een dubbele nationaliteit, omdat het staatloos maken van burgers indruist tegen het internationaal recht.