Groei Nederlandse industrie op laagste niveau in dertien maanden

Kunstgrasproducent TenCate in Nijverdal.
Kunstgrasproducent TenCate in Nijverdal. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse productiesector is in augustus gegroeid, maar wel in een flink lager tempo dan een maand eerder. De groei kwam uit op het laagste niveau in dertien maanden tijd, zo maakte branchevereniging NEVI vanochtend bekend.

De graadmeter van NEVI voor industriële bedrijvigheid, de inkoopmanagersindex (PMI), daalde in augustus naar 51,7. Dat is bijna twee punten lager dan in juli, toen de index op 53,5 uitkwam. Elke stand boven de 50 duidt op industriële groei.

Dat er sprake is van groei komt volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele door de ‘onverminderd sterke export’. De binnenlandse vraag steeg ook nog wel, maar minder sterk dan in juli. Dat er met name vanuit Europa en Azië sterke vraag is naar Nederlandse producten zorgt ervoor dat de werkgelegenheid al voor de vijfde maand op rij is gestegen, aldus Van Weele.

De toename in de feitelijke productie was de kleinste in ruim een jaar. De hoeveelheid werk op de plank of in uitvoering daalde zelfs. Volgens de hoogleraar komt dat doordat veel bedrijven ‘sterk aan de wind’ varen’. “Men houdt de voorraden laag, en bestelt pas onderdelen bij leveranciers als de verkooporder binnen is”, legt hij uit. Van Weele verwacht dat het lagere groeitempo de rest van het jaar aanhoudt. (Novum)