Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Nederland stuurt honderd militairen naar Afghanistan’

Militairen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan voor een eerdere missie.
Militairen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan voor een eerdere missie. Foto ANP/Koen van Weel

Nederland heeft ingestemd met een nieuwe NAVO-missie in Afghanistan. De bedoeling is dat honderd militairen naar het land worden gestuurd. De missie moet op 1 januari 2015 beginnen.

De honderd militairen zullen ingezet worden voor het trainen, adviseren en assisteren van Afghaanse veiligheidstroepen. Dat blijkt uit een brief van het kabinet die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Eerst deal nodig met VS

Of de missie er ook daadwerkelijk van gaat komen moet nog blijken: de VS willen een Bilateral Security Agreement (BSA) sluiten met de nieuwe Afghaanse president. In een dergelijke overeenkomst staat onder welke voorwaarden Amerikaanse militairen in Afghanistan opereren. De huidige president Karzai is echter mordicus tegen een BSE wegens een hoogoplopend conflict met de Amerikanen. De hoop is daarom gevestigd op de winnaar van de recentelijke presidentsverkiezingen, maar het is nog niet duidelijk wie dat is wegens een hertelling van alle stemmen.

Daarnaast moet er voor de NAVO een Status of Forces Agreement komen. Als aan die voorwaarden is voldaan, zal de missie op 1 januari dus aanvangen.

Missie tot eind 2015

Dit jaar loopt het mandaat van de huidige NAVO-missie in Afghanistan af. De bedoeling is dat er in 2015 een kleinere internationale troepenmacht blijft, die zich vooral zal richten op het trainen en adviseren van het Afghaanse leger. Er zullen ongeveer 15.000 soldaten in het land verblijven, van wie grofweg tweederde door de VS geleverd zullen worden. Het Amerikaanse contingent zal zich ook bezighouden met de jacht op terroristen in Afghanistan.

Van training op het uitvoerende niveau, zoals eerder tijdens de ISAF-missie, is deze keer geen sprake. De Nederlandse militairen zullen voornamelijk in het noorden gestationeerd worden. Een paar van hen komen in Kabul, ter aanvulling van de NAVO-staf aldaar. De missie zal naar alle waarschijnlijkheid tot eind 2015 duren; over een verlenging is nog niks bekend.