Nieuw in nano-orkest: de grafeentrommel

Delftse onderzoekers hebben een trommelvel gemaakt van het tweedimensionale koolstofmolecuul grafeen. Je kunt erop ‘slaan’ met lichtdeeltjes, waarna het velletje tot 10 milliseconden lang trilt. Dat is een zeer lange tijd in de nanotechnologie, schrijven de onderzoekers in een artikel in wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology van afgelopen week. De trommelvelletjes zijn 4 micrometer groot, ofwel 1/250 van een millimeter. Ze kunnen door te trillen tijdelijk informatie opslaan die gecodeerd was in licht. Zo kunnen de trommelvellen mogelijk fungeren als geheugen in toekomstige quantumcomputers. Eerder maakten onderzoekers, onder andere uit Twente, trouwens nano-gitaren en nano-violen. En de eerste grafeentrommel dateert al uit 2007. Nieuw is de lange dempingstijd van deze grafeentrommel; die maakt de trommel een kandidaat-onderdeel voor quantumcomputers.

    • NRC