‘Mogelijk EU-verbod voor kopen Russische staatsobligaties’

Oekraïense militairen in gepantserde wagens rijden door Kramatorsk. Foto Reuters / Gleb Garanich

De Europese Unie overweegt om een verbod in te stellen op de aankoop van Russische staatsobligaties. Dit zou een van de maatregelen zijn die EU-leiders overwegen voor een nieuw pakket aan sancties tegen Moskou vanwege haar militaire rol in Oekraïne.

‘EU voert urgent voorbereidend werk voor sancties uit’

Dat meldt Reuters op gezag van drie bronnen binnen de EU. Gisteren stelde Brussel Rusland een ultimatum dat het land binnen een week de interventie in Oekraïne moet afschalen. Anders dreigt een nieuwe ronde economische sancties. Vandaag voerden ambassadeurs van de EU al ‘urgent voorbereidend werk’ uit, zoals president Herman Van Rompuy het vannacht verwoordde.

Afgelopen zaterdag kwamen regeringsleiders al bijeen in Brussel om te praten over de situatie in Oekraïne en om een nieuwe EU-buitenlandchef te kiezen.

Rusland riep vandaag op tot een staakt-het-vuren tussen Oekraïense troepen en separatisten:
http://youtu.be/18CNncd3s6M?list=UU86dbj-lbDks_hZ5gRKL49Q

Duitsland wil harde aanpak Moskou

Angela Merkel riep vandaag op tot een hardere aanpak van Rusland. Volgens de Duitse bondskanselier mag het gedrag van de regering van Vladimir Poetin niet onbeantwoord blijven. Ook al beschadigen eventuele extra sancties de Duitse economie, zei Merkel stellig. Duitsland is sterk afhankelijk van Russisch aardgas.

Naast een mogelijk verbod op Europese handel in Russische staatsobligaties, worden volgens de bronnen binnen de EU ook gekeken naar andere sancties. Zoals een verbod op de export van elektronica die zowel voor militaire als burgerdoeleinden gebruikt kunnen worden.

    • Hans Klis