Met virtual reality de oorlog in Syrië meemaken vanuit je huiskamer

epa04041551 A participant looks into a head mounted monitor, virtual reality goggles and compelling audio, while taking part in the 'Project Syria - an Immersive Experience', on the last day of the 44th Annual Meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 25 January 25 2014. The World Economic Forum has commissioned an immersive journalism piece to try to tell the plight of children in Syria. Immersive journalism piece uses new virtual reality technologies to put the audience 'on scene' and evoke the feeling of being there in the war in Syria. EPA/LAURENT GILLIERON

Je zet een speciale bril op en opeens ben je in Syrië, waar op dat moment een bom ontploft. Minuten later stap je een vluchtelingenkamp binnen en even later wandel je in Ferguson. Virtual reality wordt nu vooral gebruikt voor games, maar de kans is groot dat we straks ook nieuws virtueel gaan beleven.

Nu is Syrië of Irak nog vaak een ver-van-je-bed-show en komt het pas echt dichter bij als Nederlanders of Europeanen erbij betrokken zijn. Maar volgens Nonny de la Pena, onderzoeker aan de Universiteit van Zuid-Californië, kan dit in de toekomst (compleet) gaan veranderen. In plaats van dat we op twee meter afstand naar een breedbeeldscherm turen, staan we er midden in.

Het team van La Pena is de afgelopen tijd naar oorlogsgebieden afgereisd om materiaal op te nemen. Dit wordt gemixt met beeld van virtual reality. Zet je dan vervolgens een virtual reality-bril op, wandel je opeens rond in het Syrische Aleppo.

Veel mensen die hebben meegedaan aan de testen op de universiteit in Amerika reageren emotioneel. Logischerwijs doet het veel meer met mensen als de beelden echt op je afkomen, in plaats van dat ze zich op twee meter van je afspelen. Daarmee komt het nieuws een heel stuk dichter bij en confronteert het veel meer.

Nu zit virtual reality in de opstartfase. De brillen zijn nog relatief duur en worden vaak alleen door ontwikkelaars gebruikt. Toch is het niet ondenkbaar dat we in de toekomst meer met virtuele realiteit gaan doen. Facebook kocht eerder dit jaar de maker van de Oculus Rift, misschien wel de bekendste producent van deze virtual reality-brillen. We weten niet wat Facebook van plan is met de brillen, maar het laat zich raden dat één de mogelijkheden zijn dat je nieuws (journaal of documentaires) via dit soort brillen kunt gaan bekijken.

    • Nando Kasteleijn