Louis van Geniaal kan er helemaal niks meer van

Louis van Gaal werd onthaald als een held. Nu groeit de kritiek. Is de sportpers machtig genoeg hem weg te sturen?

Van Gaal siert de Britse tabloids.

„Manic United”, kopte de Star on Sunday. „We zijn niet van wereldformaat”, concludeerde de website van de Manchester Evening News. „Een glansloze vertoning”, meende de Sunday Telegraph.

De kritiek op Louis van Gaal was gisteren milder dan woensdag, nadat Manchester United in de Lague Cup met 4-0 verloor van Milton Keyes Dons, een club uit de derde divisie. „Rampzalig”, kopte The Sun toen. Gisteren in de Premier League bleef het slechts 0-0 tegen Burnley, dat net is gepromoveerd tot de hoogste klasse.

Waar Van Gaal eerst nog als held werd onthaald door de Engelse sportpers, groeit nu de druk. En die kan in voetbalminnend Engeland zo groot worden, dat een coach zijn baan verliest.

„De Engelse sportpers is machtig, heel erg machtig”, zegt de Britse voetbalcolumnist Simon Kuper, onder meer auteur van het boek Dure spitsen scoren niet. Hij wijst erop dat het in het verleden vaker is voorgekomen dat een club een strategie heeft, maar de situatie onhoudbaar wordt als pers en fans de trainer en masse afwijzen. „Arsene Wenger [van Arsenal, red.] daar gelaten, is de gemiddelde ambtstermijn van een coach gedaald van drie jaar twintig jaar geleden tot één jaar nu. Die daling valt samen met een groei in media-aandacht”, zegt Kuper.

Wat Van Gaal niet helpt, is zijn minachting voor journalisten. Kuper: „Hij heeft waarschijnlijk gelijk als hij zegt dat de pers de complexiteit van het spel niet begrijpt. Dat is zijn primaire reactie, dat was het ook in Barcelona. Nu vindt men hem nog grappig en nieuw. Maar als hij niet aardig is, en de resultaten blijven tegenvallen, dan heeft hij geen poot om op te staan. De pers zal hem afmaken.”

Daarbij komt dat de Engelse sportpers – en dan vooral de tabloids – voetbal volgen alsof het een soap is, zegt Kuper. „Het beest moet elke dag worden gevoed. Ze schrijven liever over de man, dan over de tactiek.” En ManUnited is de meest mediagenieke club.

Vooralsnog is Van Gaal veilig, denkt Ellis Cashmore, hoogleraar media, cultuur en sport aan Stafford University. „Dankzij zijn voorganger David Moyes [die na nog geen tien maanden werd ontslagen, red]. Als een trainer snel wordt ontslagen, houdt zijn opvolger het altijd langer vol. Zelfs als het resultaat nog slechter is, zie Paul Lambert bij Aston Villa, die aantoonbaar minder bereikt dan zijn drie voorgangers.”

Bovendien is het nog het begin van het seizoen. En ManUnited-fans „klampen zich nog vast aan de positieve gevoelens van toen Van Gaal werd benoemd”, zegt Cashmore. De trainer zegt zelf dat „het proces tijd nodig heeft”.

Maar als de druk vanuit de pers groeit, zullen de fans volgen. „Vraag is wat de eigenaren vervolgens doen. Zij zullen afwegen hoeveel het kost hem te ontslaan. Ze zijn niet immuun voor wat de media schrijven, maar maken vooral een financiële berekening.”

Alleen moet de aandacht voor ManUnited wel in het juiste licht worden gezien. Het resultaat is inderdaad niet overweldigend. Maar: „Diegenen die geen fan zijn van de club genieten hier kostelijk van. Ze smullen van alle drama. Journalisten weten dat, en blijven hameren op de nederlagen.”

    • Titia Ketelaar