Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Na de vakantie volgt de scheiding

Beeld NRC Q

September is begonnen, dé maand voor echtscheidingen. Althans, dat wordt regelmatig geschreven. Na de vakantie zou iedereen elkaar, net als na de feestdagen, zat zijn en wordt een recordaantal huwelijken en samenwoningscontracten verbroken. Maar is dat mythe of werkelijkheid?

Het lijkt of er geen pieken zijn…

Op 15 september 1796 scheidde het eerste echtpaar in Nederland. Vorig jaar vielen bijna 35.000 huwelijken uit elkaar. Maar cijfers over het aantal voltrokken scheidingen per maand laten geen pieken zien rond september of januari.

Heel betrouwbaar zijn deze cijfers echter niet, legt Rob van Coolwijk, advocaat en voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) uit. Het gaat immers om de maand waarin de aanvraag wordt gedaan of het eerste contact met een advocaat wordt opgenomen, niet om wanneer de echtscheiding wordt voltrokken. Dat kan per scheiding langer of korter duren. Maar dat eerste contact wordt minder systematisch en landelijk geregistreerd.

Maar…

Rudy Spelt, eigenaar van Het Juridisch Netwerk Nederland, geeft rechtzoekenden met zijn netwerk onder meer advies over scheidingen op de websites echtscheiding.nl en scheidingsinformatie.nl. Het aantal aanvragen op zijn sites vertoont inderdaad een stijging in de zomermaanden, hier al in augustus:

Zes op de tien ondervraagde advocaten gaf in een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van vFAS aan dat er inderdaad meer scheidingsaanvragen zijn rond vakanties en feestdagen:

En Van Coolwijk herkent dat beeld: vanaf eind augustus en vooral september willen meer mensen scheiden. 20 tot 30 procent meer aanvragen zijn er landelijk vanaf het moment dat de zomervakanties afgelopen zijn - meer nog zelfs dan na de feestdagen, ziet Van Coolwijk. Om die reden ook organiseert de vFas traditioneel in scheidingmaand september de Dag van de Scheiding.

En waarom dan?

De drie gesproken advocaten bevestigen: feestdagen en vakanties zijn echt funest voor veel huwelijken. Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings van bureau Teurlings & Ellens Advocaten:

“Ik heb zelfs wel eens overwogen na de vakantie een korte advertentie in De Telegraaf te plaatsen: ‘Leuke vakantie gehad? echtscheiding-online.nl.’ Een grapje, maar het is wel echt zo. Na Kerst, Nieuwjaar en de grote vakanties is het drukker.”

Sterker nog: als de meivakantie niet één, maar twee weken duurt door feestdagen krijgt Teurlings ook direct meer aanvragen binnen. En op Nieuwjaarsdag vullen mensen soms om drie of vier uur ‘s nachts al formulieren op de website in.

“Die echtscheidingen gaan vaak niet door omdat het in een opwelling wordt gedaan, maar op Kerstavond of Nieuwsjaarsdag komen veel aanvragen overdag al binnen. En die gaan wel door.”

Viel de vakantie tegen? Op de Dag van de Scheiding, 12 september, kun je door het hele land binnenlopen in Open Huizen met behulpzame scheidingsadvocaten. En anders: nooit langer dan een week met vakantie.