Lavrov: onmiddellijk wapenstilstand nodig in Oost-Oekraïne

Oekraïense soldaten houden de wacht bij een grenspost in het oosten van het land.
Oekraïense soldaten houden de wacht bij een grenspost in het oosten van het land. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

Er moet in Oost-Oekraïne onmiddellijk een staakt-het-vuren komen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, vanochtend. Ook riep de minister het Oekraïense leger op om posities te verlaten waarvandaan burgerdoelen kunnen worden beschoten.

Volgens persbureau rekent Lavrov “enorm” op de onderhandelingen die vandaag in Minsk opnieuw plaatsvinden. Aan de onderhandelingstafel zullen vertegenwoordigers uit Rusland, Oekraïne, de OVSE en pro-Russische separatisten plaatsnemen.

Lavrov beloofde dat er “vanuit Rusland geen militaire interventie in Oekraïne zal plaatsvinden”.

Gevechten tussen Oekraïense militairen en Russische tanks

Oekraïense militairen zijn vandaag in de oostelijke stad Loegansk slaags geraakt met Russische tanks. De regering in Kiev beticht Rusland ervan steeds meer manschappen en materieel naar de pro-Russische separatisten te sturen, schrijft persbureau AFP. Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei in een reactie:

“De strijd tussen Oekraïne parachutisten en een versterkt tankbataljon van het Russische leger duurt voort, met als doel de controle over de luchthaven van Loehansk”.

Rusland ontkent al maanden in alle toonaarden de rebellen te steunen, maar die ontkenningen beginnen steeds holler te klinken. Een commandant van de rebellen in Oekraïne zei onlangs versterkt te zijn door duizenden Russische ‘vrijwilligers’, uitgerust met modern wapentuig en pantservoertuigen. Volgens de NAVO heeft Rusland zeker duizend mensen naar Oekraïne gestuurd.

Ontmoeting Porosjenko en Lavrov

Vorige week vonden er ook al gesprekken plaats tussen Oekraïne en Rusland, toen in het bijzijn van de twee presidenten; Porosjenko en Poetin. Onderdeel van de gesprekken was toen onder meer een een-op-een-ontmoeting tussen de twee regeringsleiders, al haalde die weinig uit:

“Het overleg tussen de twee staatshoofden is na twee uur voorbij. Het is niet bekend wat er is besproken, maar volgens Porosjenko was het gesprek ‘zeer zwaar en complex’. President Poetin is na het gesprek met Porosjenko aangeschoven bij een overleg met Loekasjenko en Nazarbajev (Kazachstan). Of er morgen een nieuw overleg komt tussen Rusland en Oekraïne, zoals Porosjenko eerder aangaf, is onwaarschijnlijk, aldus AP-journaliste Nataliya Vasilyeva die de woordvoerder van Porosjenko sprak.”

President Poetin en Porosjenko schudden elkaar de hand, tijdens de ontmoeting in Minsk vorige week. Foto ANP/EPA/Sergei Bondarenko

Oekraïense patrouilleboot beschoten

Vanochtend is een Oekraïense patrouilleboot door artillerie beschoten. De boot is gezonken, er zou op dit moment nog worden gezocht naar een tweetal opvarenden; acht mensen zijn al gered. De boot voer in de Zee van Azov en kreeg na de beschieting hulp van vissersboten. Een woordvoerder wist nog niet door wie er was geschoten.