VS vreesden inval Alaska

Onder de codenaam ‘Wastobbe’ zette de Amerikaanse regering in de beginjaren van de Koude Oorlog in Alaska een netwerk van ‘burgerspionnen’ op. Vissers, pelsjagers en wildernispiloten werden door de luchtmacht en de FBI gerekruteerd en opgeleid om onder te duiken als Alaska door de Sovjet-Unie binnengevallen zou worden, zoals destijds werd gevreesd.

Vanuit hun schuilplaatsen zouden ze informatie over troepenbewegingen in codetaal moeten doorgeven aan Washington. Onlangs zijn documenten over de geheime operatie, die liep van 1951 tot 1959, vrijgegeven. Het is niet bekend hoeveel burgerspionnen zijn klaargestoomd voor het netwerk, dat nooit in actie heeft hoeven komen. De VS kochten Alaska in 1867 van Rusland, voor 7,2 miljoen dollar. Pas in 1959 werd het een deelstaat. (AP)