Koor en orkest zijn in topvorm

Als in het Frankrijk van de 18de eeuw een requiem klonk, was dat meestal dat van Jean Gilles (1668-1705). Zijn Messe des Morts werd vaak aan de smaak van de tijd aangepast – noten en instrumentatie werden veranderd en er werden delen toegevoegd. Toen in 1764 de meest vooruitstrevende Franse componist van zijn tijd doodging, Rameau, werd dit stuk op zijn begrafenis uitgevoerd. Als eerbetoon werden enkele van Rameaus bekendste stukken (vermoedelijk door François Rebel en François Francoeur) in het requiem verwerkt. Skip Sempé, Capriccio Stravagante en Collegium Vocale Gent hebben deze versie 250 jaar na Rameaus dood op cd vastgelegd. Het resultaat is fascinerend. Tussen het fijne stemmenweefsel van Gilles duiken Rameaus kleur en schurende harmonieën op. Koor en orkest zijn in topvorm, ze laten de muziek stromen als één grote dans.

    • Merlijn Kerkhof