Kookboek met een no-waste-sausje

Als ik u zou vragen om 155 euro in de vuilnisbak te gooien, zomaar, zonder opgave van redenen, zou u dat dan doen? U zou mij beslist voor gek verklaren. Wie gooit er nu moedwillig geld weg? U en ik, zou ik dan zeggen. Wij gooien al geld weg, we hebben het alleen niet in de gaten. Per persoon smijten we in Nederland ieder jaar 155 euro aan voedsel in de kliko. Zo’n 50 kilo. Da’s best een hoop eten.

Zulke voedselverspilling is de Britse kookschrijfster Diana Henry een doorn in het oog. Ze wijdde er een boek aan, Food from Plenty, waarin ze laat zien hoe je meer kunt doen met minder. In haar voorwoord schrijft ze dat het haar niet alleen gaat om geld besparen, maar minstens zoveel om de toekomst van onze planeet.

Hoewel ik niets heb tegen Engelstalige boeken, vraag ik me in dit geval toch af waarom Food from plenty niet vertaald is. Zou het te maken hebben met dat ene, megasuccesvolle boek van Yotam Ottolenghi? In elk geval bekt deze titel voor Nederlandstaligen niet echt lekker, noch maakt hij meteen duidelijk waarover het gaat. Daarvoor dienen de kleine lettertjes te worden gelezen: ‘Lekker koken met producten uit eigen voorraadkast, seizoensproducten en restjes’. Aha.

Gelukkig komt het boek verre van zuunig over. Wie zou zich een pauper voelen boven een dampende kom Marokkaanse linzensoep met yoghurt en chili-uienringen? Welke gast zal zijn/haar gastheer/gastvrouw verdenken van knieperigheid wanneer er krokant gebraden buikspek met tijm en appels op tafel verschijnt?

Als het niet vanwege die ondertitel, de kleine lettertjes, was, zou Food from Plenty met gemak kunnen doorgaan voor een ‘gewoon’ kookboek. Gewoon een verzameling comfortabele, maakbare recepten met de nadruk op de keukens van het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Maar de crisis is nog niet helemaal voorbij en anti-voedselverspilling is superhip. Dus geef Henry eens ongelijk dat ze dit no-waste-sausje eroverheen heeft gegooid.

Deze week koken we uit Food from Plenty. Bewaart u alvast uw oude bruinbrood want dat gaan we vrijdag gebruiken in een intrigerend recept. Denk verder aan: rode linzen, parelgort en konijn.

    • Janneke Vreugdenhil