‘Koenders beoogd opvolger Timmermans’

Speciaal gezant van de VN-missie in Mali, Bert Koenders, arriveert op het vliegveld van Gao.
Speciaal gezant van de VN-missie in Mali, Bert Koenders, arriveert op het vliegveld van Gao. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Bert Koenders volgt Frans Timmermans op als minister van Buitenlandse Zaken als die eurocommissaris wordt.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen. De 56-jarige Koenders (PvdA) was minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Balkenende 4. Hij is nu nog hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali.

Timmermans (PvdA) is kandidaat om namens Nederland eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij praat morgen met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over zijn kandidatuur. Insiders zeggen tegen RTL Nieuws dat het gesprek ‘geheid’ tot een benoeming gaat leiden. (Novum)