Ouders nemen kind mee uit ziekenhuis uit onvrede over behandeling

Een hevig bekritiseerde klopjacht op twee Britse ouders en hun ernstig zieke zoontje is dit weekeinde geëindigd in Spanje. Brett en Naghemeh King namen de vijfjarige Ashya, die een week geleden werd geopereerd aan een hersentumor, donderdag zonder toestemming van de artsen mee uit het ziekenhuis. Op internet las vader King dat radiotherapie met protonstralen de oplossing voor Ashya zou kunnen zijn. Dat wordt in Engeland echter maar in één ziekenhuis, alleen voor kanker in de oogbal, aangeboden. In een video op YouTube legde King zaterdag uit: „We smeekten de artsen. Ze keken me recht in de ogen en zeiden dat het met Ashya’s vorm van kanker geen voordelen zou bieden.” Daarop besloten de Kings naar Tsjechië af te reizen. Het ziekenhuis zegt dat het „verschillende gesprekken” heeft gevoerd met de ouders over welke mogelijkheden er waren, dat het een second opinion heeft aangeboden, en dat het aanbood met hulp een behandeling in het buitenland te vinden. Vorig jaar kregen 99 Engelse kinderen elders radiotherapie. De politie verdedigt het besluit tot de klopjacht: „Medische deskundigen zeiden ons dat Ashya in levensgevaar was.” (NRC)