‘Kabinet wil Timmermans als nieuwe Europees Commissaris’

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken komt aan op het Vrijthof voor de viering van 200 jaar koninkrijk. Foto ANP/Sander Koning

Het kabinet wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de nieuwe Europees Commissaris wordt namens Nederland. Dat zeggen betrokken ambtenaren in Brussel en Den Haag tegen de Volkskrant. Het kabinet wil volgens de krant dat Timmermans vicevoorzitter van de Commissie wordt.

Update 11.05 uur - Haagse bronnen bevestigen aan NRC dat Timmermans één van de Nederlandse kandidaten is voor een post in de nieuwe Europese Commissie. Volgens betrokkenen heeft de kandidatuur van Timmermans steeds meegespeeld, maar niet voor een specifieke post.

Premier Mark Rutte zou daar zaterdagavond nog geen zekerheid over hebben gekregen van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij presenteert volgende week zijn nieuwe team, Rutte heeft nu nog een week om een stevige portefeuille voor Timmermans veilig te stellen.

Ploumen mogelijke kandidaat

Als Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het definitieve aanbod van Juncker, schuift het kabinet mogelijk minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) naar voren als kandidaat, zo meldt de Volkskrant. De minister-president zou haar eerder hebben gepolst of ze beschikbaar is als Europees Commissaris.

Lange tijd leek minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de favoriet van het kabinet voor een plek in de Commissie. Den Haag wilde hem echter alleen laten gaan als hij de post van Economische en Monetaire Zaken zou krijgen. Maar Juncker wil de PvdA’er niet in zijn team in een sleutelfunctie. “Dijsselbloem is out of the game. De Commissie is een gelopen race voor hem”, zeggen bronnen in Brussel tegen de krant.

Timmermans naam kwam eerder naar voren als mogelijke Hoge Vertegenwoordiger voor de EU, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. Maar zaterdag wezen de Europese regeringsleiders de Italiaanse minister Mogherini aan voor deze post.

    • Annemarie Coevert