Grond op Westelijke Jordaanoever geconfisqueerd voor nederzettingen

De Israëlische regering heeft aangekondigd een gebied van vierhonderd hectare op de bezette Westelijke Jordaanoever te willen gebruiken voor een nieuwe nederzetting. Critici vrezen dat met deze omstreden landonteigening, de grootste in ongeveer dertig jaar, de spanning tussen de Palestijnen en de Israëliërs nog verder zal toenemen. Het gaat om een gebied ten zuiden van Bethlehem waar al verschillende nederzettingen zijn. De Israëlische regering rechtvaardigt het besluit met het argument dat de grond niet intensief genoeg wordt gebruikt door de Palestijnen. Volgens Palestijnse autoriteiten leidt het besluit tot verdere instabiliteit. De Amerikaanse regering noemt het ‘contraproductief’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëliërs dringend verzocht op het besluit terug te komen. (Reuters, AP)