Israël claimt 400 hectare grond op de Westelijke Jordaanoever

Een Israëlische soldaat loopt langs de grens van de door Israël bezette Golanhoogten.
Een Israëlische soldaat loopt langs de grens van de door Israël bezette Golanhoogten. Foto AFP / Menahem Kahana

Israël kondigde gisteren aan dat het land vierhonderd hectare grond annexeert op de Westelijke Jordaanoever. Het land verklaarde het stuk grond in de buurt van de nederzetting Gush Etzion, vlakbij Bethlehem, tot ‘staatsland’, en wil er meer nederzettingen bouwen. Dat schrijft persbureau Reuters vanmorgen.

Israëlische media meldden dat deze beslissing een reactie is op de ontvoering van drie tieners in hetzelfde gebied deze zomer. Israël beschuldigde Hamas hiervan. Na de vondst van hun lichamen werd een Palestijnse jongen ontvoerd en kort daarop vermoord. De ontvoeringen vormden de aanleiding voor het oplaaien van het geweld tussen Israël en Hamas.

VS roepen Israël op besluit terug te draaien

De Verenigde Staten hebben Israël opgeroepen dit besluit terug te draaien, en noemden het in een verklaring ‘contraproductief’ voor de inspanningen om een oplossing te vinden voor het conflict tussen de Palestijnen en Israël.

Ook een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Israël op de plannen te staken: “Dit besluit leidt tot een grotere instabiliteit, en zal de situatie na de oorlog in Gaza verslechteren”.

Peace Now, een actiegroep die zich tegen het oprichten van Israëlische nederzettingen keert, zegt dat dit de grootste inname van land door Israël is in dertig jaar. Een lokale Palestijnse burgemeester zegt dat alle grond nu nog in handen is van Palestijnen die er olijfbomen hebben.