Tourette on Tour

RTL 5,

20.30-21.30 u.

In het nieuwe Tourette on Tour gaan presentator Dennis Weening en gitarist Spike van DI-RECT op zoek naar zes jongeren die lijden aan Gilles de la Tourette om met hen een band te vormen. Tijdens de serie volgen we de repetities van de band. Op het eind van de rit geven ze een groot concert voor familie en vrienden. Professionele coaches moeten de kandidaten daarvoor klaarstomen. Bijzonder is dat alle deelnemers een bepaalde tic hebben die hun leven beheerst, maar die op het moment dat ze muziek beginnen te maken verdwijnt. Een van de deelnemers is de 26-jarige Lex. Al heel zijn leven vloekt hij en grijpt hij zichzelf op de meest onvoorspelbare momenten bij de keel. Op een dag vroeg zijn moeder om een ander kort woord te te roepen in plaats van het gevloek. „Waarom neem je niet de naam van je zus Kim?” Dat bleek niet de oplossing toen Lex met ‘ kut Kim’ begon te schelden. Het ongecontroleerde gevloek, het geblaf of het gehuppel van de kandidaten levert soms grappige situaties op. Maar het is tegelijk ook tragisch. Hopelijk brengen de programmamakers de ziekte op een correcte manier in beeld. Voor veel mensen blijft Gilles de la Tourette onbegrijpelijk.

    • Laura Debruyne